Mus czekoladowy (bez jajek)

mus czekoladowy

Jest to chyba najprostszy mus czekoladowy, jest łatwy i szybki do zrobienia. Idealny kiedy mamy nieodpartą potrzebę na coś słodkiego, a może też na zbliżające się by świętować dzień czekolady. 🙂  Jego zaletą jest całkowity brak surowych jajek i mocno czekoladowy smak.

Składniki:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2, 5 łyżki zaparzonej słodkiej kawy np. rozpuszczalnej
  • 1 szklanka śmietanki 36 %
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Czekoladę, masło i kawę włożyć do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Woda nie może dotykać miski. Mieszać aż czekolada w całości się rozpuści. Zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić na 20 minut by wystygła.
Ubić śmietankę, pod koniec dodać ekstrakt z wanilii.
Do wystudzonej czekolady dodać 1/3 śmietanki i delikatnie wymieszać. Czekoladę wymieszaną ze śmietanką, połączyć z pozostałą bitą śmietaną i wymieszać rózgą lub mikserem na najniższych obrotach (krótko by nie przebić śmietanki) do powstania jednolitego, gładkiego musu.
Mus rozlać do miseczek i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Smacznego 🙂

mus czekoladowy
Rady:

  1. Do dekoracji można użyć owoców ja miałam zamrożone maliny, które rozmroziłam. Ale można też odłożyć 2 łyżki bitej śmietanki i na końcu zrobić z niej ozdobne kleksy.
  2. Zamiast kawy można użyć dowolny alkohol w takich samych proporcjach, ale wówczas dodajemy go na końcu w czasie łączenia czekolady ze śmietanką.
  3. Nie trzeba musu schładzać długo, jeśli chcemy mieć lżejszą konsystencję.
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *