Śledź w oleju

 

Nasza tradycyjna, polska kuchnia niezbyt skomplikowana, a
jakże smaczna. Śledzie w zależności od regionu przyrządzane są, na różne
sposoby, a nawet podawane z różnymi dodatkami. Moja propozycja rybna to śledź z
cebulką z dodatkiem ogórka w zalewie z olej
u. Takie danie najczęściej serwowane
jest w święta i na imprezach, ale również nadaje się jak najbardziej na
zwyczajny obiad w towarzystwie ziemniaczków. Polecam

Śledzie są bardzo smaczne i warto je jeść choćby ze względu
na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 , witaminę D, selen, a także minerały.
 
 
Składniki:
  • 50-70 dag kilograma matiasów
  • 2 średnie cebule
  • Świeżo mielony pieprz
  • Olej roślinny około 1 szklanki
  • 2 -3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 12 oliwek do dekoracji
  • 1,5 łyżki octu lub sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:
Śledzie przed użyciem powinny być wymoczone w zimnej wodzie
by usunąć sól. Tak więc śledzie zalewamy zimną wodą w jakieś większej misce i
odstawiamy na godzinę. Po tym czasie warto spróbować skrawek czy już nie są
zbyt słone, jeśli są gotowe odsączamy na sitku i odkładamy na papierowy ręcznik
do osuszenia. Jeśli jeszcze są słone, zmieniamy wodę i moczymy jeszcze jakiś
czas.
Gotowe śledzie kroimy na kawałki  układamy jedną warstwę w naczyniu i oprószamy
pieprzem. Obsypujemy warstwą drobno pokrojonej cebuli  i skraplamy octem lub sokiem z cytryny.  Układamy kolejną warstwę pokrojonych śledzi ,
oprószamy pieprzem i skraplamy octem lub sokiem. Na środku układamy drobno
pokrojonego w kostkę ogórka, dookoła obsypujemy cebulą i zalewamy olejem. Do
ozdoby układamy oliwki i odstawiamy do lodówki by się przegryzły, śledzie
gotowe. Tak przygotowane śledzie są pyszne i pięknie się prezentują, ale można nie
przygotowywać ich warstwowo tylko wymieszać wszystkie składniki ze sobą.

 

Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *