Zupa grzybowa z pieczarek

zupa-grzybowa-z-pieczarek-1

Przepis na wyśmienitą zupę grzybową, którą możemy się delektować prze cały rok. Nawet może być pierwszym daniem, które rozpocznie naszą kolacje wigilijną.

Oczywiście najsmaczniejsza zupa grzybowa jest z podgrzybków, ale nie wszyscy są miłośnikami zbierania grzybów, albo mają taką możliwość. A kupowanie nie zawsze jest bezpieczne. Za to pieczarki dostępne są przez cały rok. Przepis ten również można wykorzystać do gotowania zupy grzybowej z grzybów suszonych lub świeżych leśnych – gotuje się w ten sam sposób.

zupa-grzybowa-z-pieczarkami-2

Składniki:

  • Włoszczyzna (2-3 marchwie, pietruszka korzeń i natka, kawałek selera i pory)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Kwaśna śmietana, mała 12 lub 18%
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3-4 ziemniaki
  • 700 g pieczarek( lub świeżych grzybów, suszone powinny być namoczone minimum 4 godziny wcześniej i gotowane w tej samej wodzie lub mieszanka świeżych i suszonych albo pieczarek i leśnych)
  • 1 łyżka oliwy do zupy
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Włoszczyznę obieram, myję i drobno kroję, zalewam 2 l. wody, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę oliwy i gotuję na średnim gazie. Po 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaczki i dalej gotuję około 10 minut.

Grzyby czyszczę i kroję na paseczki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Obrany czosnek drobno siekam. Cebulkę podsmażam na maśle by się zeszkliła i dodaje grzyby. Wszystko razem mocno doprawiam łyżką soli i oprószam świeżo zmielonym pieprzem. Smażę około 10 minut, aż nabiorą ładnego koloru, dodaje do nich czosnek i mieszając przesmażam jeszcze minutkę. Zasypuje łyżką mąki mieszając smażę minutę. Całość przekładam do warzywnego bulionu.

(W tym momencie można dodać również suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły.) Gotuję jeszcze  15-20 minut do połączenia smaków i miękkości grzybów.

Przestaję gotować, dodaję zahartowaną śmietanę (żeby śmietana dodawana do zupy nie zważyła się, należy wlać śmietanę do większego naczynia, dodać szczyptę soli, wlewać powoli gorącą zupę, ciągle mieszając i dopiero taką śmietanę z powrotem wlać do zupy.) Zasypuję natką pietruszki, sprawdzam czy nie brakuje soli i pieprzu, ewentualnie doprawiam do smaku i gotowe. Zupa jest pyszna z każdego rodzaju grzybów, przygotowywana w ten sam sposób. A jeśli mamy odrobinę za mało grzybów i nasza zupa wydaje się mało aromatyczna możemy poratować się kostką grzybową.

Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *