Babki kojarzone są głównie z Wielkanocą. Zwykle to ciasta dość suche, które nie różnią się specjalnie od siebie. Próbując złamać tą regułę przygotowałam babkę niezbyt słodką, którą udekorowałam masą krówkową (kajmakiem) i orzechami, dzięki masie nie tylko zmieniła wygląd, ale również stała się bardziej wilgotna i słodka, zaś orzechy czynią ja bardziej atrakcyjną i smaczną. Serdecznie polecam!
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru (150g)
- 200 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (60g)
- 1 szklanka maki pszennej (150g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżki aromatu waniliowego i 1 cukier waniliowy
- karmel (w UK jest dostępny w puszkach firmy Nestle, a w Polsce gotowa masa krówkowa to kajmak)
- 100 g orzechów ziemnych nie solonych
