Dziś chciałabym Wam zaproponować fantastyczny, włoski makaron z nadzieniem rybno-serowym zapiekany w beszamelu z serem. Makaronowe rurki, wypełnione o brzegi farszem smakują i wyglądają genialnie. Na pewno posmakują wszystkim miłośnikom zapiekanek i tuńczyka. Podałam je posypane szczypiorkiem i dodałam grillowane warzywa, które również wszystkim polecam zwłaszcza w letnim sezonie. Prawda, że wygląda zachęcająco?
Składniki:
- 1 opakowanie rurek cannelloni (20 sztuk)
- 400 g sera ja użyłam 200 ricotty i drugie tyle mascarpone, bo takimi akurat dysponowałam, ale może użyć tylko jednego z tych gatunków, a nawet pomieszać z zwykłym serem twarogowym z wiaderka.
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- Pęczek natki pietruszki
- Sól i pieprz
- opcjonalnie kilka łyżek posiekanego szczypiorku
Sos:
- 50 g masła
- 3 kopiaste łyżki maki pszennej
- 3 szklanki mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól pieprz do smaku
- 180 g żółtego, startego sera
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy mocno z zalewy i łączymy z serem, masę należy dokładnie mieszamy widelcem.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek (czosnek można drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę) i pietruszkę. Doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy.
Przygotowaną masą nadziewamy rurki. Najlepszy sposób to; przełożyć masę do woreczka, odciąć końcówkę by powstał 1 centymetrowy otwór, rurkę postawić na stole i z góry wycisnąć do niej nadzienie, aż będzie cała wypełniona. Ten trik sprawia, że rurki makaronu napełnicie błyskawicznie. 🙂 Nadzienia wystarczy na wszystkie rurki. Nie można wkładać mniej bo wówczas rurka podczas pieczenia straci swój kształt i się zapadnie, tworząc brzydki placek.
Przygotowane rurki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Nie mogą leżeć na sobie. Odstawiamy rurki, nastawiamy piekarnik na 190°C by się zdążył nagrzać i przygotowujemy sos beszamelowy.
Sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, aż mąka pochłonie cały tłuszcz. Zmniejszamy temperaturę i energicznie mieszając dolewamy mleko, stopniowo. Trochę mleka i mieszać mocno by masa się połączyła w całość i znów trochę mleka i mieszać, powtarzać czynność do wyczerpania mleka. Cały czas mieszając by uniknąć powstania grudek. Gotowy gęsty sos zdjąć z kuchenki i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem zalewamy rurki, tak by całe były przykryte i posypujemy startym serem.
Przygotowane wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po 20 minutach można sprawdzić widelcem czy są miękkie, a ser rumiany.
Smacznego 😉