Cannelloni z tuńczykiem i serem w sosie beszamelowym

cannelloni

Dziś chciałabym Wam zaproponować fantastyczny, włoski makaron z nadzieniem rybno-serowym zapiekany w beszamelu z serem. Makaronowe rurki, wypełnione o brzegi farszem smakują i wyglądają genialnie. Na pewno posmakują wszystkim miłośnikom zapiekanek i tuńczyka. Podałam je posypane szczypiorkiem i dodałam grillowane warzywa, które również wszystkim polecam zwłaszcza w letnim sezonie. Prawda, że wygląda zachęcająco?

cannelloni
Składniki:

  • 1 opakowanie rurek cannelloni (20 sztuk)
  • 400 g sera ja użyłam 200 ricotty i drugie tyle mascarpone, bo takimi akurat dysponowałam, ale może użyć tylko jednego z tych gatunków, a nawet pomieszać z zwykłym serem twarogowym z wiaderka.
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • opcjonalnie kilka łyżek posiekanego szczypiorku

cannelloni

Sos:

  • 50 g masła
  • 3 kopiaste łyżki maki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól pieprz do smaku
  • 180 g żółtego, startego sera

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy mocno z zalewy i łączymy z serem, masę należy dokładnie mieszamy widelcem.

Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek (czosnek można drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę) i pietruszkę. Doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy.

Przygotowaną masą nadziewamy rurki. Najlepszy sposób to; przełożyć masę do woreczka, odciąć końcówkę by powstał 1 centymetrowy otwór, rurkę postawić na stole i z góry wycisnąć do niej nadzienie, aż będzie cała wypełniona. Ten trik sprawia, że rurki makaronu napełnicie błyskawicznie. 🙂 Nadzienia wystarczy na wszystkie rurki. Nie można wkładać mniej bo wówczas rurka podczas pieczenia straci swój kształt i się zapadnie, tworząc brzydki placek.

Przygotowane rurki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Nie mogą leżeć na sobie.  Odstawiamy rurki, nastawiamy piekarnik na 190°C by się zdążył nagrzać i przygotowujemy sos beszamelowy.

cannelloni

Sos beszamelowy:

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, aż mąka pochłonie cały tłuszcz. Zmniejszamy temperaturę i energicznie mieszając dolewamy mleko, stopniowo. Trochę mleka i mieszać mocno by masa się połączyła w całość i znów trochę mleka i mieszać, powtarzać czynność do wyczerpania mleka. Cały czas mieszając by uniknąć powstania grudek. Gotowy gęsty sos zdjąć z kuchenki i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem zalewamy rurki, tak by całe były przykryte i posypujemy startym serem.

Przygotowane wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po 20 minutach można sprawdzić widelcem czy są miękkie, a ser rumiany.

Smacznego 😉

cannelloni

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *