Ostatnie dni zamiast pięknej słonecznej pogody, niemalże o każdej porze padał deszcz. Potrzebowałam czegoś naprawdę pysznego by przynajmniej nie stracić pogody ducha. Chleb bananowy spełnił moje najśmielsze oczekiwania. Pracy przy nim praktycznie nie ma. Nawet nie musiałam wyciągać miksera. Przygotowałam wszystko przy użyciu rózgi. Ciasto jest podobne jak na muffinki dlatego z łatwością się je przygotowuje. Chleb jest pulchny, wilgotny, aromatyczny, umiarkowanie słodki, większej słodyczy dają użyte chipsy czekoladowe, no i orzechy, w tym wypieku smakują wyśmienicie. Mówiłam już, że to ciasto jest pyszne? Koniecznie musicie spróbować!
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 75 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g pokruszonych włoskich orzechów
- 100 g chipsów czekoladowych
- dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy