Brzoskwiniowe lub jabłkowe pie to klasyka angielskiej kuchni. Było to jedno z pierwszych ciast jakie poznałam po przyjeździe do UK. Chyba dotąd nie znałam prostszego ciasta, można je porównać do tarty lub szarlotki. Lecz kto raz spróbował tradycyjnej angielskiej kuchni wie jak bardzo się różni. Charakteryzuje je chrupiąca skórka ciasta z zewnątrz, całkowicie bez cukru, a wewnątrz bogactwo owoców, zwykle z domieszką cukru, masła i odrobiny bakalii. Ciasta nie zapieka się wcześniej i jest go niewiele więc mocno nasiąka owocami, szczególnie w samym środku. Przepis na ciasto pochodzi ze strony british food, lecz sposób w jaki przygotowałam nadzienie sprawił, że jest ona nieziemsko smaczne i jest w całości mojego autorstwa. Mąż, który generalnie nie przepada za ciastami z owocem, a to ciasto w głównej mierze składa się z owocu był nim zachwycony.
- 200 g mąki (1 i 2/3 kubka)
- ¼ łyżeczki soli
- 110 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- Opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
- 900 g brzoskwiń (może być trochę więcej)
- 110 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 230 g mąki
- Mleko do glazury
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- Ciasto można przygotować przy pomocy melaksera lub
ręcznie zagnieść jak kruche ciasto. Siekamy nożem na stolicy mąkę z masłem, aż mieszańca
zacznie przypominać bułkę tartą, dodajemy wody i szybciutko zagniatamy ciasto,
po czym zawijamy w folię i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut do
zamrażalnika. - Między czasie z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy na
ćwiartki, każdą ćwiartkę jeszcze na dwie części. Z mąki cukru i masła
przygotowujemy coś w rodzaju kruszonki tyle, że bardziej sypkiej. Rozcieramy wszystkie
składniki w dłoniach, aż się połączą i zaczną robić się grudki, jak kruszonka.
Dodałam więcej mąki niż na kruszonkę więc mieszanina powinna być bardziej
sypka. - Formę do mniejszej tarty lub inną wysmarować masłem
(moja miała średnice 21 cm, ale jest dość wysoka bo, aż 5 cm) i wyłożyć rozwałkowanym
ciastem, aż po same brzegi, resztki odciąć. Ciasto najlepiej rozwałkowuje się
wkładając je między dwa kawałki foli. - Na dno ciasto wysypujemy garść mieszanki
przypominającej kruszonkę, na nią warstwa brzoskwiń, znowu pokrywamy
brzoskwinie mieszanką i rozkładamy kolejną warstwę owocu na którą wsypujemy resztę
mieszaniny. - Na sama górę z resztek ciasta można wyciąć jak ja różne
ozdoby lub rozwałkować i pociąć na paski, a z nich na cieście ułożyć kratkę.
Ciasto na wierzchu wraz z brzegami smarujemy mlekiem by zbrązowiało. - Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do
190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż ciasto będzie piękne rumiane.
Uwagi:
- Ciasto można przygotować z dowolnymi owocami. Należy
tylko pamiętać, że twarde owoce np. jabłka lub gruszki należy wcześniej poddać
obróbce termicznej by zmiękły. Najlepiej sposób to dusić owoce na niewielkim
ogniu z dodatkiem soku z cytryny, kilku łyżek wody i masła. Opcjonalnie można doprawić
wanilią lub cynamonem. - Gotowe ciasto jest rewelacyjne na ciepło zaraz po
upieczeniu, tak najczęściej jadają je Anglicy i Irlandczycy, ale jest równie
smaczne na zimno lub odgrzane w mikrofalówce. - Brzoskwiniowe ciasto podajemy samo lub serwujemy z dodatkiem lodów, bitej śmietany
lub sosu.