Dietetyczne szaleństwo to deser, który proponowałam w walentynkowym menu, jest bardzo delikatny, doskonały dla dorosłych i dzieci. Możliwy do przygotowania o każdej porze roku nawet dla osób, które bardzo uważnie liczą kalorie, ponieważ podstawą deseru jest jogurt i owoce, bez grama dodatkowego cukru czy innych słodzików. Najlepsze efekty osiągniemy przygotowując go dzień wcześniej przed spożyciem. Polecam również lekki deser z jogurtu i mango!
Składniki:
- 3 jogurty owocowe 400 ml każdy (u mnie 2 brzoskwiniowo-morelowe i 1
waniliowy) - 3 łyżki żelatyny
- Owoce u mnie winogrona, jagody, truskawki i kilka pasków melona
- Dodatkowo 1 paczka herbatników – paluszków w czekoladzie (można z tego zrezygnować.)
Z podanych proporcji przygotowałam 5 pucharków i jedną formę keksówkę jak widać na zdjęciach.
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku.
Jogurty wlewamy do dużej misy i miksując, dodając łyżka po łyżce rozpuszczoną żelatynę. Osoby, które lubią słodsze desery mogą dodać 2 -3 łyżki cukru pudru. Miksujemy jeszcze chwilkę żeby składniki się połaczyły i zaczynamy napełniać naczynia.
- Do pucharków: warstwa jagód warstwa masy jogurtowej, kolejna warstwa jagód, masa na wierzchu, kilka winogron, truskawka i kilka pasków melona.
- Keksówkę – zaczęłam od wyłożenia owocami, by po zastygnięciu z łatwością można było wyjąc ciasto na półmisek i pokroić.
- Rząd winogron, pałeczka herbatnika i tak naprzemiennie, aż zostanie pokryte całe dno. Pokryć owoce grubą warstwą jogurtowej masy, na to kolejna warstwa owoców, masa i kończymy znowu jak na początku przekładając owoce herbatnikami. Na drugi dzień, nożem obkroić boki deseru od blachy, położyć półmisek na blachę i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem. W ten sposób z łatwością całość wypadnie z formy i nie uszkodzona znajdzie się na półmisku. Możemy ozdobić truskawką i podać do stołu.
Smacznego 🙂