Francuskie ślimaczki z pieczarkami to kolejna propozycja z ciasta francuskiego. Cóż można o nich powiedzieć…? Przede wszystkim to, że są wyśmienite w swojej prostocie i łatwe w przygotowaniu. W smaku przypominają pyszne zapiekanki z pieczarkami. Można podać je na przyjęciach i imprezach, zapakować jako drugie śniadanie czy zabrać na piknik lub nad wodę. Mogą być podane przy wielu okazjach i na pewno każdy zje je ze smakiem. Polecam!
Składniki na 11-12 sztuk w zależności od grubości:
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
- można również dodać odrobinę sera
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni podgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i podsmażyć by się lekko zrumieniły. Jeśli puszczą sok to smażyć dopóki cały nie odparuje. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwinąć i rozłożyć, a na nim równomiernie cały farsz. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. (Ja dodatkowo porozkładałam plasterki pikanego sera, nadziewanego papryczkami chili. Można również oprószyć serem zółtym, ale absolutnie nie jest to konieczne.)
Pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Razem z papierem przenieś ślimaczki na blachę i nieco spłaszczyć.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 200° i piec 20-25 minut aż do zrumienienia.
Smacznego 🙂