Guacamole – to rodzaj meksykańskiej salsy przyrządzonej na bazie awokado.
Przyznam się szczerze, że dopiero mniej więcej od kilku lat rozsmakowałam się w awokado. A to dzięki temu, że w Anglii jest bardzo popularne i właściwie wszędzie można znaleźć rożne przekąski z jego udziałem. Nawet standardem w kinie jest guacamole z nachosami. Guacamole jest banalnie proste w przygotowaniu, a można wykorzystać je do wielu potraw. Szczególnie polecam jako pastę do kanapek, oczywiście z nachosami, z tortillą, z łososiem i do sałatek. Trzeba również dodać, że guacamole różnią się miedzy sobą tak jak w Polsce bigos. W zależności kto go przygotowuje, będzie inny.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki, ewentualnie cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli lub dymki
- 1 strąk papryczki chili, ewentualnie szczypta chili w proszku
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry, ewentualnie pietruszki
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- połowa dużego pomidora bez pulpy, soku i nasion
Uwaga:
Podałam zamienniki na wypadek gdyby ktoś nie lubił np. kolendry lub miał problem z dostępnością jakiegoś składnika.
Przygotowanie:
Awokado, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, zostawiając odrobinę większych kawałków. Dodać sok z limonki, sól, cebulę, drobno posiekaną paprykę, kolendrę, odrobinę pieprzu i całość wymieszać.
Pomidora pokroić również w drobną kosteczkę, ale dodać go dopiero przed podaniem i wymieszać z pastą. To ważne by nie rozwodnił guacamole. Ja dodałam od razu, bo natychmiast je zjedliśmy. 🙂
Smacznego 🙂
Polecam również surówkę ze szpinaku z awokado.