Koniec lata to sezon na grzyby w tym oczywiście kurki. Ja nie mam możliwości nazbierania grzybów ale w polskim sklepie mam dostęp do kurek, a to wspaniała okazja by przygotować jajecznicę, inną niż zwykle. Inną, ale jakże smaczną, soczystą i bardzo aromatyczną. Jajecznica z świeżymi kurkami, sycąca, treściwa, pyszna, czy może być lepsze śniadanie dla Twojego mężczyzny, dla rodziny… ? Polecam
Składniki dla 3 osób
- 7-8 jaj w zależności od wielkości
- 250 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 50 g masła
- 1 łyżka wody
- ½ pęczka pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
Pietruszkę również posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby smażyć około 10 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka roztrzepać w miseczce razem z łyżką wody i pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Można również dodać pietruszkę już na sam koniec i wymieszać, będzie bardziej wyczuwalna.
Rozbełtane jajka dodać do kurek i smażyć mieszając, aż jajecznica się zetnie. Moje śniadanko podałam z ćwiartkami pomidora i świeżym
pieczywem.
Smacznego!