Jajecznica z kurkami

jajecznica

Koniec lata to sezon na grzyby w tym oczywiście kurki. Ja nie mam możliwości nazbierania grzybów ale w polskim sklepie mam dostęp do kurek, a to  wspaniała okazja by przygotować jajecznicę, inną niż zwykle. Inną, ale jakże smaczną, soczystą i bardzo aromatyczną. Jajecznica z świeżymi kurkami, sycąca, treściwa, pyszna, czy może być lepsze śniadanie dla Twojego mężczyzny, dla rodziny… ? Polecam

Składniki dla 3 osób

  • 7-8 jaj w zależności od wielkości
  • 250 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wody
  • ½  pęczka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

jajecznica

Sposób przygotowania:

Kurki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać na drobno.

Pietruszkę również posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby smażyć około 10 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka roztrzepać w miseczce razem z łyżką wody i pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Można również dodać pietruszkę już na sam koniec i wymieszać, będzie bardziej wyczuwalna.

jajecznica

Rozbełtane jajka dodać do kurek i smażyć mieszając, aż jajecznica się zetnie. Moje śniadanko podałam z ćwiartkami pomidora i świeżym
pieczywem.

Smacznego!

jajecznica

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *