Jajka faszerowane awokado i papryką bardzo smaczne i na pewno ładnie się prezentują. Można przygotować je na zwykłe śniadanie, a nawet wielkanocne czy kolacje. Wszyscy zjedzą je ze smakiem awokado w tym przypadku zastępuje całkowicie majonez, dzięki czemu ta propozycja jest absolutnie fit, dietetyczna, pyszna i zdrowa. Polecam.
Składniki:
- Dowolna ilość jajek (ja miałam aż 12)
- 1 dojrzałe jajko
- 1/2 -1 papryki czerwone (jeśli mało jajek to tylko pół, jeśli więcej można zużyć całą)
- 1/2-1 cebula (jeśli mało jajek to tylko pół, jeśli więcej można zużyć całą)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Ponadto do dekoracji odrobina natki pietruszki, koperku i kilka rzodkiewek
Jajka ugotować na twardo, można się posłużyć przepisem na jajko bez tajemnic.
Ugotowane, obrać przekroić na połówki, a żółtka odłożyć do miseczki.
Do żółtek dodać obrane awokado, sok z cytryny i zmiażdżyć widelcem na gładką pastę.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, opłukać i pokroić na drobną kosteczkę, dodać do pasty.
Cebulę obrać i również pokroić na drobną kosteczkę, dodać do pasty. Oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić jajka farszem ze sporą górką. Udekorować rzodkiewką, natka pietruszki i koperkiem.
Smacznego!
Polecam również jajka z łososiem.