Kalafior i brokuły nieco inaczej

Zwykle przygotowując kalafiora czy brokuły gotujemy je we wrzątku. Ale w trakcie gotowania mnóstwo cennych wartości odżywczych z warzyw zostaje w wodzie. Zjadamy je niemalże nic nie zyskując. Tak o tym myślałam, aż doszłam do wniosku, że będą o wiele zdrowsze jeśli przygotuje je w woreczku do pieczenia w piekarniku.

Sposób jest niezwykle prosty zamiast bawić się w gotowanie wystarczy czyste warzywa, podzielić na różyczki i włożyć do woreczka. Teraz trzeba zadbać o to by były smaczne i aromatyczne. Dokładam do woreczka kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, skraplam oliwą, oprószam solą, pieprzem i zamykam woreczek. Potrząsam nim by wszystko się wymieszało i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Piekę 30 minut, wyciągam rozcinam woreczek. Trzeba uważać bo gorąca para z niego “buchnie” i wykładam na półmisek.

Warzywa można podać z zimnym dipem będą również znakomicie uzupełniać drugie danie jako dodatek do ryby lub mięsa. Polecam

Wg własnego uznania można dodać inne zioła.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *