Kołacz drożdżowy z budyniem i owocami

Kołacz drożdżowy z budyniem

Końcówka lata to u mnie ulubiona pora na drożdżowe ciasto. Nie jest już tak gorąco by nie chciało się piec, a i owoców wciąż jest duży wybór. Tym razem kołacz drożdżowy z budyniem i brzoskwiniami, przygotowany na dwa sposoby co będziecie mogli zobaczyć na zdjęciach. W pierwszej wersji budyń jest w środku ciasta, a owoce na górze, zaś w drugiej wersji nie chciało mi się bawić więc bez wałkowania włożyłam ciasto do formy, przykryłam budyniem i owocami. Obie wersje bardzo smaczne, choć pierwsza wersja jest zdecydowanie bardziej wilgotna przez zawartość budyniu, który świetnie pasuje do ciasta drożdżowego. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, choć niestety czasochłonne ponieważ jak to z ciastem drożdżowym bywa trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Polecam również strucle drożdżową z twarogiem.

Kołacz drożdżowy z budyniem

Ciasto drożdżowe

  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 450 g mąki +odrobina do podsypania
  • 100 g cukru
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 ml mleka

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce by zaczyn drożdżowy wyrósł. Dodać pozostałe składniki, pod koniec dodając masło. Wyrobić dokładnie ciasto by było miękkie i plastyczne. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć misę  ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30/40 cm. W trakcie wałkowania delikatnie podsypać mąką. Ciasto przekroić wzdłuż najdłuższego brzegu na 3 w miarę równe paski. Na paski rozłożyć zimny budyń, po czym skleić ciasto w długie ruloniki. Ruloniki ułożyć w kształt ślimaka, w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ruloniki ułożyć ćwiartki brzoskwiń. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić do ponownego wyrośnięcia ciasta na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 40-45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kołacz drożdżowy z budyniem

W drugiej wersji wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na cieście na całej powierzchni rozłożyć zimny budyń, a na nim owoce. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić do ponownego wyrośnięcia ciasta na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 40-45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kołacz drożdżowy z budyniem

Budyń:

  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając dodatkowy cukier i mąkę. Po czym przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i odstawić do wystygnięcia.

Ponadto:

  • 600 – 700 kg brzoskwiń lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Kołacz drożdżowy z budyniem

 

Share Button

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *