Kruche, maleńkie ciasteczka z budyniem są idealne na bardzo, szybką słodką przystawkę w przypadku niespodziewanych gości lub niespodziewanego napadu apetytu na coś słodkiego. Przygotowuje się je niemalże błyskawicznie z wykorzystaniem zwykle tego co mamy w domu.
Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego
- 1 budyń (smak wg uznania) u mnie waniliowy
- 1 łyżeczka z górką mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła lub margaryny
- jako dodatek kandyzowane owoce i coś słodkiego mogą być jak u mnie figi, wisienki koktajlowe, orzechy włoskie i czekoladowe groszki. Albo co mamy w domu. Np. owoce ze słodkiej zalewy typu brzoskwinie, ananasy czy inne.
Przygotowanie:
Rozłożyć blat ciasta, wyciąć szklanką krążki i wyłożyć nimi formę do muffin, tak by pokryć dno i by ciasto trochę zachodziło na boki. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec wg przepisu na opakowaniu. Można przygotować również ciasto kruche samemu z:
- 1 szklanka czubata mąki
- 1 jajko
- pół kostki margaryny (100g)
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Zagnieść szybko ciasto i wykleić nimi blachę, piec nagrzanym w piekarniku nagrzanym do 190°C, 20 minut.
- W międzyczasie przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale do proszku budyniowego dodać łyżeczkę mąki. Ugotowany budyń wymieszać z masłem albo z margaryną i przełożyć do większej salaterki by wystygł. Salaterkę przykryć folią by na budyniu nie zrobił się kożuch.
- Upieczone podkłady do ciastek zostawić na 10 minut do wystudzenia.
- Po tym czasie nakładać łyżką lub szprycą budyń i udekorować owocami i bakaliami.
Ciasteczka są od razu gotowe do spożycia, ich smak różni się w zależności od rodzaju budyniu i owoców jakie dodamy. Zaletą ich jest to, że możemy ich smak ciągle zmieniać i modyfikować.
Zamiast budyniu możemy użyć również krem albo serek np. mascarpone czy bitą śmietanę i dodać owoce. Wszystkie są bardzo smaczne.
Spróbujcie sami 🙂