
- Kurczak około 1,5 – 1,7 kg
- 1 łyżka imbiru
- 3 łyżki curry
- ½ łyżeczki chili
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
- 100 g ryżu
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz
- 2 łyżkioleju
W rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju przesmażamy na nim kurkumę, 1 łyżeczkę curry i suche ziarenka ryżu, mieszamy cały czas, aż ziarenka zrobią się żółte.
Zalewamy 1 szklanką zimnej wody i mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Od zagotowania gotujemy jeszcze 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z kuchenki przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10 minut by ryż wchłonął cały pozostały płyn.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i umyte pokrojone na plastry pieczarki. Smażymy około 10 minut, aż cały sok z pieczarek odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy z grzybami by składniki się przeniknęły i dobrze wymieszały. Ewentualnie można jeszcze doprawić solą i pieprzem gdyby była taka potrzeba.
Z przypraw do kurczaka zrobić mieszankę. Wszystkie wsypać do miseczki i wymieszać łyżeczką. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wnętrze wypełniamy po same brzegi mocno wciskając nadzienie, spinamy wykałaczką skórę by otwór się nie rozchodził i dokładnie nacieramy całego kurczaka mieszanką przypraw.
Tak przygotowanego układamy piersią do góry w formie wysmarowanej masłem, nóżki
składamy na krzyż i związujemy nitką.
Formę przykrywamy szczelnie folią do pieczenia w której robimy na górze trzy dziurki i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę na 180° i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ściągamy folię i dalej pieczemy kolejne 15 minut kurczaka by się ładnie zbrązowiał. Łącznie pieczemy kurczaka 1 godzinę i 45 minut.
Smacznego 🙂
One Comment