Lody z mango

Lody z mango to fantastyczny, tropikalny deser przygotowany w formie sorbetu, który cudownie orzeźwia, akurat na tą porę roku. Choć przyznam się, że ja jestem takim łasuchem na lody, że mogę jeść je przez cały rok. A lody z mango na pewno są miłą odmianą od tradycyjnych deserów. Polecam

Składniki

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • sok z 1 cytryny
  • 300 ml wody
  • 4 łyżki cukru albo miodu (ilość słodzików zależna jest od indywidualnych upodobań i można ją nieco zwiększyć)

Przygotowanie:
Obrane mango kroje na mniejsze kawałki i umieszczam w dzbanku blendera. Dodaje sok z cytryny i miksuje na jednolita masę.
W rondelku gotuję wodę z cukrem lub z miodem i mieszam aż się rozpuści. Jak syrop przestygnie, dodaje go do papki z mango i ponownie miksuję.
Sorbet z mango przekładam do plastikowego pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Ponieważ nie mam maszyny do lodów co 30-40 minut dokładnie miksuję lub mieszam masę aż do zamrożenia. Jest to konieczne ponieważ zamrażanie zaczyna się od ścianek pojemnika i powstają kryształki lodu. By sorbet zamroził się równomiernie musimy poświęcić mu co jakiś czas nieco uwagi.


Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *