Maślane rogaliki (najsmaczniejsze)

 Super śniadanie, a może podwieczorek?

Maślane rogaliki są tak pyszne, że musicie koniecznie ich spróbować. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, więc wymagany jest czas by mogły wyrosnąć, ale warte są zachodu. Pulchniutkie, mięciutkie i maślane, po prostu cudowne. Trudno jest się opamiętać by przestać je jeść. Same są wyborne, ale można podawać je z konfiturą, lub masłem orzechowym na pewno posmakują wszystkim w każdym wydaniu. To doskonałe pieczywo idealne na weekend – polecam!

MaC59Blanerogaliki6

Z podanych proporcji wychodzi 48 rogalików, 2 duże blachy.

Jeśli tyle nie potrzebujecie możecie spróbować z połowy przepisu, choć lepiej zrobić więcej bo szybko znikają.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka masła i jeszcze trochę
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych (7g)
  • 3/4 szkl cukru + 2 łyżeczki
  • 6 – 7 szklanek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
maślane rogaliki


Przygotowanie:
Mleko, 3/4 masła i 3/4 cukru razem wymieszać i podgrzać w mikrofalówce by masło się rozpuściło. Do ciepłej wody wsypać drożdże i cukier, pozostawić na kilka minut by napęczniały.
Do mieszanki mlecznej dodać 2 szklanki mąki, jajko i sól, wymieszać widelcem lub drewnianą łyżką by masa wystygła. Gdy będzie letnia, dodać drożdżową mieszankę i wmieszać pozostałą mąkę. Ja zużyłam 6 szklanek, a ostatnią do podsypania pod ciasto.
Pod koniec mieszania będzie ciężko, bo masa będzie bardzo gęsta, więc najlepiej będzie zagnieść ciasto rękoma. (Rogaliki są o wiele smaczniejsze zagniatane ręcznie niż przy użyciu robota.)

maślane rogaliki

Wyrobione ciasto zostawić w misce i przykryć ręcznikiem by podwoiło swoją objętość dwukrotnie. (Powinno wyrosnąć przez około 1,5 godziny.) Wyrośnięte podzielić na 4 w miarę równe wagowo części. (Wysypać pozostałą mąkę na stolnicę i dopiero wyjąć na nią ciasto by się nie przykleiło do blatu.) Każdą z kul rozpłaszczyć w okrągły placek (można przy użyciu wałka) i posmarować masłem, po 2 łyżki na każdy placek.
Wysmarować masłem dwie formy do ciastek. Każdy placek pokroić na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 części. Z powstałych trójkątów zwijać rogaliki. Zaczynając od najszerszej strony do samego czubka. Układać na blasze w 3 rzędach po 8 sztuk w każdym rzędnie. Każda z blach powinna mieć 24 rogaliki.

Znowu zostawić je by wyrosły. Będą tak duże, że prawie się ze sobą połączą. Wówczas piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 -15 minut. Tylko tyle, aż będą rumiane z wierzchu.
Zaraz po upieczeniu, póki są gorące posmarować wszystkie jeszcze odrobiną masła. Są wyśmienite
na gorąco i na zimno.

Smacznego!

MaC59Blanerogaliki3

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *