Korzystając z owoców sezonowych powstały mini drożdżówki. To naprawdę fantastyczne ciastka, polecam na drugie śniadanie lub jako małe co nieco do kawy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować z tego ciasta drożdżówki o tradycyjnej wielkości. Mi zależało na mniejszych bo piekłam je dla większej grupy osób 🙂 Drożdżówki są bardzo apetyczne, puszyste z rabarbarem i kruszonką smakują fenomenalnie. Polecam również najlepsze ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami!
Składniki:
- 600 g mąki pszennej + do podsypania
- 130 g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka letniego mleka
- ¼ łyżeczka soli
- 45 g drożdży
- 4 gałązki rabarbaru
Kruszonka:
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- Cukier waniliowy
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy w dłoni aż zrobią się większe grudki, które będzie można pokruszyć na cieście.
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru i mąki.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Jajka miksować z cukrem na puszysta masę, dodać wystudzone, rozpuszczone masło, sól i wyrośnięte drożdże.
Stopniowo dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto mikserem lub ręcznie do momentu, aż będzie odklejać się od dłoni.
Misę z ciastem nakryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość.
W międzyczasie rabarbar, umyć odciąć końcówki i pokroić na niewielką kostkę i przygotować kruszonkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formować małe kuleczki. Spłaszczyć je w dłoniach i ułożyć na blasze w sporych odstępach. Przykryć bułeczki ręcznikiem i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do napuszenia.
Na całą powierzchnię bułeczek nakładać rabarbar i obsypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15-20 minut aż się lekko zrumienią i gotowe!
Smacznego 🙂