Na blogu jest już wiele rożnych muffin i podobnych na nie przepisów, ale żeby nie było problemu z dobraniem składników zamieszczam kolejny przepis tym razem muffiny z truskawkami i kruszonką. Nie raz już wspominałam, że ciasto na muffiny jest chyba najwdzięczniejsze, proste i szybkie w przygotowaniu, a poza tym takie smaczne, że cho, cho 🙂
Składniki:
- 2 i 1/4 mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 230 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 12 truskawek
- 12 papierowych papilotek
Przygotowanie:
Olej połączyć z jajkami i maślanką, roztrzepać rózgą na gładką masę. Dodać cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać.
Papilotki włożyć do foremek i napełnić ciastem. Do każdej muffiny dodać truskawkę przekrojoną na 3-4 części. Zasypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190°C. Piec przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
Masło rozetrzeć w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kula, która z łatwością da się rozkruszyć na kruche grudki.
Smacznego!