Muffiny z truskawkami i kruszonką

 

Na blogu jest już wiele rożnych muffin i podobnych na nie przepisów, ale żeby nie było problemu z dobraniem składników zamieszczam kolejny przepis tym razem muffiny z truskawkami i kruszonką. Nie raz już wspominałam, że ciasto na muffiny jest chyba najwdzięczniejsze, proste i szybkie w przygotowaniu, a poza tym takie smaczne, że cho, cho 🙂

Składniki:

  • 2 i 1/4 mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 230 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 12 truskawek
  • 12 papierowych papilotek

 

Przygotowanie:
Olej połączyć z jajkami i maślanką, roztrzepać rózgą na gładką masę. Dodać cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać.
Papilotki włożyć do foremek i napełnić ciastem. Do każdej muffiny dodać truskawkę przekrojoną na 3-4 części. Zasypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190°C. Piec przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

Masło rozetrzeć w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kula, która z łatwością da się rozkruszyć na kruche grudki.

Smacznego!

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *