Najlepsze muffiny z jagodami i kruszonką oraz muffiny z jabłkami i kruszonką

 

Muffiny zna i kocha niemalże każdy. Ale te wierzcie mi są po prostu obłędne,
mięciutkie, pulchne w środku, dosłownie rozpływają się w ustach. To najlepsze połączenie
składników z jakich dotychczas piekłam te fantastyczne babeczki, a w połączeniu
z sezonowymi owocami są po prostu wyśmienite. Tak mi smakowały, że upiekłam 24
sztuki, ale przepis podaje na podstawowe 12, jeżeli jak ja chcecie więcej należy
podwoić wszystkie składniki. Pierwsza partia powstała z jagodami, te dodatkowo
oprószyłam cukrem pudrem, gdyż jagody było mocno kwaskowe, zaś kolejne bardzo aromatyczne
z jabłkami i cynamonem możliwe do zrobienia o każdej porze roku. Muffinki to
wyjątkowe wdzięczne ciasteczka pięknie się prezentują, a przy tym cudownie
smakują – polecam

 

Składniki:

  •    2 1/4 szklanki mąki
  •    2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •    ¾ szklanki cukru
  •    Cukier waniliowy
  •    2 jajka
  •   100 g masła
  •   230 g jogurtu naturalnego
  •  100 g jagód / do drugiej wersji 2 jabłka i 2 łyżki
    cynamonu
  •  12 papierowych papilotek
  • 1 łyżka cukru pudru do oprószenia jagodowych babeczek

 

Kruszonki
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

 

Przygotowanie:
1.    Masło
rozpuścić i połączyć z jajkami i jogurtem, na gładka masę. Dodać cukier,
przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Papilotki włożyć do foremek i napełnić
ciastem. Do każdej foremki włożyć kilka jagód u mnie 6-7 lub wymieszać ciasto z
jagodami i zasypać kruszonką. Babeczki piec w temperaturze 190 st. C. przez 25
– 30 minut do tzw. suchego patyczka.
2.    Tak
samo jak w pierwszym przepisie mokre składniki łączymy z suchymi, a potem do
każdej foremki nakładamy po kopiastej łyżeczce samego ciasta bez dodatków. Do
pozostałego ciasta dodajemy jabłka obrane o pokrojone w kosteczkę oraz cynamon.
Ciasto dokładnie mieszamy i napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Zasypujemy
kruszonką i pieczemy dokładnie jak w pierwszym przepisie w temperaturze 190 st.
C. przez 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.

 

Kruszonka:

 

Masło rozcieraj w
dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kulka, którą rozkruszysz na
kruche grudki.
Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *