Naleśniki kokosowe piękne, złociste niczym letnie słońce, niezbyt słodkie za to bardzo delikatne. Mleczko kokosowe sprawia, że naleśniki mają intensywny smak, dodatkowo wzbogacony przez wiórki kokosowe. W zależności z czym je podamy mogą stanowić pyszne śniadanie, obiad lub podwieczorek. Naleśniki podałam na obiad z dużą ilością posłodzonego twarogu doprawionego wanilią. Polecam również z owocami, np. z ananasem i odrobiną syropu będą wspaniałe o smaku pinacolady wprost idealne na deser. Polecam.
Składniki :
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 g
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
Ponadto użyłam:
1 łyżeczka oleju do spryskania patelni, 1/2 kg półtłustego twarogu, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 4 łyżki gęstej śmietany i prażone migdały.
Przygotowanie:
Mleko, masło i jajka dokładnie roztrzepać rózgą. Dodać cukier, sól, mąkę, wiórki i wszystko wymieszać do powstania ciasta. Na końcu stopniowo dodawać wodę, ciasto powinno być gęste ale lejące jak śmietana. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na delikatnie rumiany kolor.
Przed usmażeniem pierwszego naleśnika spryskać patelnie olejem lub masłem. Następne smażyć na suchej patelni.
Podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak: twaróg, owoce, dżem, konfitura.
Smacznego 🙂