Naleśniki z twarogiem, brzoskwiniami i bakaliami

naleśniki z twarogiem

Naleśniki to przysmak małych i dużych. Jedni lubią wytrawne, inni na słodko, a ja w każdej postaci. Tym razem pokusiłam się o słodkie śniadanie, ale tak naprawdę doskonalone smakują o każdej porze dnia. Pyszne, delikatne ciasto, wypchane po same brzegi twarożkiem o waniliowym smaku wymieszanym z bakaliami i brzoskwiniami. Niebo w gębie! A gdyby tak jeszcze dodać bitą śmietanę to już by była prawdziwa rozpusta, za to jaki deser pyszny…? Polecam!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • Około 300 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy do ciasta
  • 2 – łyżki cukru waniliowego

naleśniki z twarogiem

 

Nadzienie:

  • 600 g twarogu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%, ewentualnie greckiego jogurtu
  • Mała puszka brzoskwiń
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej, skórki pomarańczy
  • Cukier do smaku

Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sitko, dodać jajka, mleko, wodę, ¼ łyżeczki soli, olej i cukier, energicznie mieszać do połączenia składników. Ciasto powinno być lejące, ale zarazem mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Przygotowane odstawiamy do lodówki na 20 minut do pół godziny.

W międzyczasie  przygotowujemy nadzienie:

Rodzynki zalać wrzątkiem, migdały uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, brzoskwinie odsączyć od zalewy, pokroić w kostkę, zostawić 2-3 do dekoracji.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dosłodzić, nie za bardzo, bo dodatki są dość słodkie. Dodać mocno odsączone rodzynki, skórki, migdały, brzoskwinie i wszystko wymieszać.

Wracamy do naleśników:

Sprawdzamy czy ciasto nie za bardzo zgęstniało, jeśli tak dodajemy trochę wody. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Ciasto ma oliwę, więc patelnia nie wymaga dodatkowego smarowania tłuszczem, gdyby jednak ciasto się przypalało, (dużo zależy od jakości patelni) należy przed każdym wlaniem ciasta użyć odrobiny oliwy i rozsmarować ją pędzlem po patelni. Ja smażyłam na suchej patelni.

Ciepłe naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulon, kroimy na mniejsze porcje ozdabiamy i zajadamy się pysznościami.

Smacznego 🙂

naleśniki z twarogiem

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *