Naleśniki to przysmak małych i dużych. Jedni lubią wytrawne, inni na słodko, a ja w każdej postaci. Tym razem pokusiłam się o słodkie śniadanie, ale tak naprawdę doskonalone smakują o każdej porze dnia. Pyszne, delikatne ciasto, wypchane po same brzegi twarożkiem o waniliowym smaku wymieszanym z bakaliami i brzoskwiniami. Niebo w gębie! A gdyby tak jeszcze dodać bitą śmietanę to już by była prawdziwa rozpusta, za to jaki deser pyszny…? Polecam!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- Około 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy do ciasta
- 2 – łyżki cukru waniliowego
Nadzienie:
- 600 g twarogu
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%, ewentualnie greckiego jogurtu
- Mała puszka brzoskwiń
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej, skórki pomarańczy
- Cukier do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko, dodać jajka, mleko, wodę, ¼ łyżeczki soli, olej i cukier, energicznie mieszać do połączenia składników. Ciasto powinno być lejące, ale zarazem mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Przygotowane odstawiamy do lodówki na 20 minut do pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie:
Rodzynki zalać wrzątkiem, migdały uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, brzoskwinie odsączyć od zalewy, pokroić w kostkę, zostawić 2-3 do dekoracji.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dosłodzić, nie za bardzo, bo dodatki są dość słodkie. Dodać mocno odsączone rodzynki, skórki, migdały, brzoskwinie i wszystko wymieszać.
Wracamy do naleśników:
Sprawdzamy czy ciasto nie za bardzo zgęstniało, jeśli tak dodajemy trochę wody. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Ciasto ma oliwę, więc patelnia nie wymaga dodatkowego smarowania tłuszczem, gdyby jednak ciasto się przypalało, (dużo zależy od jakości patelni) należy przed każdym wlaniem ciasta użyć odrobiny oliwy i rozsmarować ją pędzlem po patelni. Ja smażyłam na suchej patelni.
Ciepłe naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulon, kroimy na mniejsze porcje ozdabiamy i zajadamy się pysznościami.
Smacznego 🙂