Omlet z wątróbką

Omlet z wątróbką, to proste danie szczególnie dla miłośników jajek, którym już zbrzydła jajecznica na śniadanie, albo jak nie masz pomysłu co zrobić na szybo. Omlet przygotowuje się wręcz błyskawicznie, jest bardzo pożywny, a z wątróbką to nawet można się nim porządnie najeść i przy tym jest mega smaczny. Sądzę, że w tym zestawieniu można by go podać nawet do obiadu. Delikatna wątróbka zdecydowanie nadaje wspaniały smak tej potrawie. Polecam spróbujcie sami!

Składniki na 3 – 4 osoby:

  • 6 dużych jaj 
  • 1/3 szklanki mleka lub wody
  • 25 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej (użyłam wieprzowej)
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki, drobno pokrojonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku, około 1/3 łyżeczki

Przygotowanie:
Wątróbkę płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem i kroje na maleńkie, cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę wątróbkę przez 3-4 minuty.
Cebulę obieram, kroje w kosteczkę dodaje do wątróbki, oprószam papryką i pieprzem. Smażę kolejne 3-4 minuty, aż cebulka się dobrze zeszkli.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200°C.
Jajka wbijam o miseczki, dodaje mleko, sól i porządnie roztrzepuje je widelcem lub rózgą (obojętnie).
Jajka wlewam na patelnie, szybko mieszam z wątróbką, natychmiast ściągam z kuchenki, oprószam natką pietruszki i wstawiam na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Wyciągam i od razu podaje na gorąco do stołu.

Smacznego!


Uwaga:
1. W zależności od wielkości jaj i temperatury jajka mogą potrzebować odrobinę więcej lub mniej czasu. Najlepiej po 4 minutach zajrzeć i sprawdzić czy są odpowiednio ścięte.

2. Należy pamiętać by nie wkładać do piekarnika naczyń z plastikową rączką, która może się stopić.

3. Jeśli nie mamy odpowiedniej patelni można omlet skończyć na kuchence. Po szybkim wymieszaniu, już nie mieszać, ewentualnie podważać omlet by jajka wpływały pod spód. Gdy od spodu są już dobrze ścięte, Przykryć pokrywką, zdjąć na chwile z gazu by góra doszła. Można także złożyć na pół, pokroić i nakładać na talerze.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *