Paella z warzywami

paella z warzywami

Tym razem zapraszam Was w hiszpańskie klimaty, gdyż paella jest klasycznym daniem hiszpańskim, a dokładnie pochodzącym z Walencji. O paelli powinno wiedzieć się 3 podstawowe rzeczy: po pierwsze jest to danie z ryżu, po drugie składa się również z sezonowych warzyw i po trzecie jest to potrawa jednogarnkowa, wszystko gotuje się w bulionie, można nawet uznać, że w jakimś sensie jest odpowiednikiem risotto. Sam fakt, że jest bogata w sezonowe warzywa daje daje nieograniczone możliwości przygotowania tego dania na własny niepowtarzalny sposób ale można również wykorzystać mrożonki w okresie zimowym. Ponadto jest to potrawa niesamowicie sycąca, zachwycająca smakiem i prostotą wykonania, a także tęczą kolorowych warzyw – polecam.

 
Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • ¾ szklanki zielonego groszku
  • 750 g bobu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu najlepiej do paelli lub do risotto
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 gałązka rozmarynu
  •  Sól, ½ pieprzu cayenne
  • 1, 2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

paella z warzywami
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni grzejemy oliwę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażymy chwile by się zeszkliła, ale nie spiekła.
Czerwoną i żółtą paprykę myjemy, przecinamy w połowie, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na paski, dodajemy do reszty wraz z papryką w proszku i pieprzem, całość przesmażamy około 5 minut.
Potem dodajemy ryż, smażymy go chwilę na patelni, aż stanie się szklisty, niemalże przezroczysty. Całość zalewamy połową gorącego bulionu z szafranem i rozmarynem.
Zostawiamy paelle na małym ogniu pod przykryciem na 5 minut, nie mieszamy.

W tym czasie płyn powinien się zredukować. Mieszamy, dodajemy bób i groszek, zalewamy pozostałym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. (Jeżeli bób jest młody nie trzeba go obierać, w przeciwnym wypadku należy zdjąć skórkę, dodane warzywa mogą być również mrożone.)

Dalej gotujemy paelle na maleńkiej mocy pod przykryciem (około 15 minut), co jakiś czas mieszając. Odstawiamy z kuchenki na 5 minut nadal pod przykryciem, po tym czasie podajemy na stół. W Hiszpanii paelle podaje się na patelni na której była przygotowywana. Przed podaniem można doprawić sokiem z cytryny.
Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *