Pizza to danie, które obroni się o każdej porze roku. W dodatku to potrawa na tyle praktyczna, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystko zależy od nadzienia jakie przygotujemy. Wystarcza niewielkie zmiany i różne zioła by smakowała inaczej. Spróbujecie moich propozycji są przepyszne. Dodatki można zmienić dowolnie i układać na cieście to co każdy lubi najbardziej. Polecam eksperymentować 🙂
Zapewniam Was, że nie może się nie udać, ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, a nadzienie niesamowicie smaczne. Przygotowałam kilka najbardziej popularnych smaków na średniej grubości cieście i dwie na cienkim cieście. Z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Kto je jadł, zawsze twierdził, że są najlepsze, więc zapraszam do spróbowania, wierzcie mi warto 🙂
Przepis na ciasto na pizzę: (4 pizze)
- 1 kg mąki pszennej + mąką do podsypania stolnicy
- 100 g drożdży
- ½ szkl. oliwy z oliwek
- ½ l. wody letniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Ilość ciasta jest przewidziana na 4 duże pizze o średnicy 32 cm. Przygotowałam 3 pizze ponieważ zależało mi na średniej grubości cieście. Jeżeli nie potrzebujecie aż takiej ilości można zrobić z połowy ciasta. Tak jak ja zrobiłam kolejne dwie.
Przepis na ciasto na pizzę: (2 pizze)
- 0,5 kg mąki pszennej + mąką do podsypania stolnicy
- 50 g drożdży
- 250 ml letniej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta na pizze:
Bez względu na ilość ciasta przygotowanie zawsze jest takie samo!
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże łączymy z cukrem i 200 ml letniej wody. Odstawiamy by pracowały prze 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn z drożdży, pozostałą wodę i mieszamy ciasto by się połączyło. Następnie dodajemy sól i ręcznie lub robotem z końcówką haka do mieszania wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie ładnie odchodzić od dłoni i będzie miękkie i plastyczne dzielimy na tyle kawałków ile ma być pizz.
Każdy kawałek ciasta ponownie zagniatamy formując z niego kulę.Wszystkie kulki przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Stolnicę oprószamy sporą ilością mąki, układamy wyrośniętą kule ciasta i ugniatając dłońmi rozciągamy ciasto na wszystkie strony tworząc pożądany rozmiar. Jeśli nie macie wprawy można zwyczajnie rozwałkować ciasto aż będzie cienkie i osiągnie pożądaną średnicę.
Przygotowane ciasto układamy na blasze smarujemy sosem, rozkładamy dodatki i pieczemy w najwyższej temperaturze piekarnika. U mnie tj. 240°C. Długość pieczenia pizzy zależy od grubości ciasta. Średniej grubości ciasto powinno piec się około 15 minut, cienkie około 12. Najlepiej to sprawdzić podważając delikatnie pizzę jeśli spód jest lekko rumiany jest gotowa.
Sos do pizzy:
Klasyczny sos do pizzy to oczywiście pomidorowy bogaty w ziołową mieszankę. Ale polecam również inne sosy np. barbecue lub słodkie chili w zależności na jaki smak pizzy mamy ochotę. Tym razem prezentuje pizze z klasycznym sosem pomidorowym.
Najprostszy sos do pizzy można przygotować z 1 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżek ketchupu z dodatkiem 1 łyżeczki oregano, odrobiny soli i pieprzu, 1 łyżki oliwy i 1 łyżki wody. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
Równie prosty ale wg mnie znacznie smaczniejszy, przygotowuje z 1 puszki pomidorów (400g), 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki oregano kilku listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczki suszonej, 1 łyżki cukru, 1 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki soli i 2 ząbków czosnku. Wszystko razem miksuje na gładki sos. Niewykorzystany w całości można zamrozić po wcześniejszym zagotowaniu i wystudzeniu lub zużyć do spaghetti, zapiekanek czy bruschetty.
Na zdjęciach widzicie:
Pizza Margherita z oliwkami:
Pizza Margherita tradycyjnie podawana jest tylko z żółtym serem, ale moja rodzina uważa ją za ubogą więc u mnie z podwójnym serem i oliwkami. 🙂
- ciasto na pizze
- sos pomidorowy
- ser mozzarella 1 kulka pokrojona w plasterki
- garść żółtego, startego sera
- kilka oliwek
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto na wielkość blachy, posmarować sosem, gęsto poukładać mozzarellę, pomiędzy pokrojone oliwki i oprószyć serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku aż ser się rozpuści.
Pizza Hawajska:
Moja ulubiona! Mam szczególną słabość do tej pizzy to z pewnością za sprawą ananasa. A jeśli ktoś za nim nie przepada proponuje zastąpić pieczarkami lub papryką będzie równie pysznie.
- ciasto na pizze
- sos pomidorowy
- 1/3 puszki ananasa w kawałkach
- 6 plastrów szynki
- kilka oliwek (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- garść żółtego startego sera lub mozzarelli specjalnej do pizzy
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto na wielkość blachy, posmarować sosem, poukładać szynkę (możną ja pociąć na paseczki lub w plastrach), obsypać ananasem, oliwkami, kukurydzą i oprószyć żółtym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku aż ser się rozpuści.
Pizza wiejska:
Szczególnie polecana dla łakomczuchów z podwójną ilością sera na bogato 🙂 Tu prawie nie widać farszu bo przykrywa je gruba warstwa sera. Domownicy uwielbiają ją, jest bardzo sycąca, a rozpuszczony, ciągnący się ser zadowala najbardziej wybredne podniebienie.
- ciasto na pizze
- sos pomidorowy
- 1 kulka mozzarelli pokrojona w plasterki
- 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki
- 6 plastrów bekonu lub chudego boczku
- garść żółtego startego sera
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto na wielkość blachy, posmarować sosem, rozłożyć cebulę, mozzarellę, bekon i oprószyć żółtym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku aż ser się rozpuści.
Pizza pepperoni lub z kiełbasą:
- ciasto na pizze
- sos pomidorowy
- 150 g kiełbasy lub pepperoni w plasterkach, ewentualnie salami
- 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki
- kilka oliwek
- opcjonalnie 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- garść żółtego startego sera
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto na wielkość blachy, posmarować sosem, rozłożyć cebulę, kiełbasę, pozostałe dodatki i oprószyć żółtym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku aż ser się rozpuści. Bardzo smaczna zarówno z kiełbasą czy z pepperoni. W drugim przypadku nieco bardziej pikantna.
Smacznego 🙂