Quiche Lorraine z cebulką i boczkiem zwane inaczej plackiem lotaryńskim, to pyszne danie obiadowe, choć niektórzy z powodzeniem zjadają go na śniadanie lub kolacje. Quiche Lorraine pochodzi z północno-wschodniej Francji. Potrawa ta, jest banalnie prosta składa się z kruchego ciasta, dokładnie takiego samego jak “tarty”, które jest wypełnione masą jajeczną, boczkiem lub bekonem i cebulką. Z kilku powodów jest to jedno z moich ulubionych dań. Przede wszystkim dlatego, że quiche jest bardzo smaczne, sycące i aromatyczne. Ale również dlatego, że jeśli nie mam pomysłu na obiad to jajka, cebulę, kawałek wędzonki mam zawsze w domu. Tak więc bez wymyślania i ganiania po sklepach mogę przygotować coś pysznego. Nawet jeśli zaskoczą mnie niespodziewani goście. Poza tym quiche można dowolnie urozmaicać różnymi składnikami, a także maksymalnie uprościć sobie prace stosując np. gotowe ciasto francuskie. Wówczas przygotowanie quiche to sama przyjemność. Polecam i zachęcam do spróbowania rożnych wariantów np. quiche ze świeżą bazylią, pomidorami i oliwkami.
Składniki na ciasto lub 1 blat ciasta francuskiego:
- 250 g mąki pszennej,
- 140 g masła,
- 2 żółtka,
- 25 ml wody,
- 1/2 łyżeczki soli
Ciasto można przygotować przy pomocy melaksera lub ręcznie zagnieść. Siekamy nożem na stolicy mąkę z masłem, aż mieszańca
zacznie przypominać bułkę tartą, dodajemy wodę, żółtka, sól i szybciutko zagniatamy. Po czym zawijamy w folię i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut do zamrażalnika.
Nadzienie:
- 200 g chudego boczku lub bekonu
- 140 g startego, żółtego sera
- 2 cebule
- 280 g śmietany 18 lub 12%
- 4 jajka
- szczypta soli
- około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 – 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Formę do tarty o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciasto rozwałkować i przenieść do formy dokładnie dociskając do
boków, całość gęsto nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier, wysypać kulki ceramiczne, fasolki lub groch, żeby w trakcie pieczenia ciasto się nie podniosło.
Włożyć formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z ziarnami i jeszcze piec 5 – 10 minut na jasno złoty kolor.
W międzyczasie przygotujemy masę jajeczną z nadzieniem.
Boczek lub inną wędzonkę pokroić w kosteczkę, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i na umiarkowanym ogniu smażyć przez około 7-10 minut aż się zrumieni, pod koniec dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę lub paseczki cebulę. Smażyć do zrumienienia.
Ubić jaja na puszystą masę, dodać śmietanę, przyprawy, całość dokładnie zmiksować. na końcu dodać starty ser.
Na upieczone ciasto wyłożyć cebulkę z boczkiem, zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego do
180°C piekarnika. Piec przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta i lekko rumiana. Quiche można podawać na ciepło i na zimno, mi jednak zdecydowanie najbardziej smakuje ciepłe podane ze świeżą sałatką.
Smacznego 🙂