Quiche Lorraine z cebulką i boczkiem

Quiche z cebulką i boczkiem

Quiche Lorraine z cebulką i boczkiem zwane inaczej plackiem lotaryńskim, to pyszne danie obiadowe, choć niektórzy z powodzeniem zjadają go na śniadanie lub kolacje. Quiche Lorraine pochodzi z północno-wschodniej Francji. Potrawa ta, jest banalnie prosta składa się z kruchego ciasta, dokładnie takiego samego jak “tarty”, które jest wypełnione masą jajeczną, boczkiem lub bekonem i cebulką. Z kilku powodów jest to jedno z moich ulubionych dań. Przede wszystkim dlatego, że quiche jest bardzo smaczne, sycące i aromatyczne. Ale również dlatego, że jeśli nie mam pomysłu na obiad to jajka, cebulę, kawałek wędzonki mam zawsze w domu. Tak więc bez wymyślania i ganiania po sklepach mogę przygotować coś pysznego. Nawet jeśli zaskoczą mnie niespodziewani goście. Poza tym quiche można dowolnie urozmaicać różnymi składnikami, a także maksymalnie uprościć sobie prace stosując np. gotowe ciasto francuskie. Wówczas przygotowanie quiche to sama przyjemność. Polecam i zachęcam do spróbowania rożnych wariantów np. quiche ze świeżą bazylią, pomidorami i oliwkami.

Quiche z cebulką i boczkiem

Składniki na ciasto lub 1 blat ciasta francuskiego:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 140 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 25 ml wody,
  • 1/2  łyżeczki soli

Ciasto można przygotować przy pomocy melaksera lub ręcznie zagnieść. Siekamy nożem na stolicy mąkę z masłem, aż mieszańca
zacznie przypominać bułkę tartą, dodajemy wodę, żółtka, sól i szybciutko zagniatamy. Po czym zawijamy w folię i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut do zamrażalnika.

Nadzienie:

  • 200 g chudego boczku lub bekonu
  • 140 g startego, żółtego sera
  • 2 cebule
  • 280 g śmietany 18 lub 12%
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  1 – 2 łyżki oleju

Quiche z cebulką i boczkiem

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciasto rozwałkować i przenieść do formy dokładnie dociskając do
boków, całość gęsto nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier, wysypać kulki ceramiczne, fasolki lub groch, żeby w trakcie pieczenia ciasto się nie podniosło.

Włożyć formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z ziarnami i jeszcze piec 5 – 10 minut na jasno złoty kolor.

W międzyczasie przygotujemy masę jajeczną z nadzieniem.

Boczek lub inną wędzonkę pokroić w kosteczkę, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i na umiarkowanym ogniu smażyć przez około 7-10 minut aż się zrumieni, pod koniec dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę lub paseczki cebulę. Smażyć do zrumienienia.

Ubić jaja na puszystą masę, dodać śmietanę, przyprawy, całość dokładnie zmiksować. na końcu dodać starty ser.

Na upieczone ciasto wyłożyć cebulkę z boczkiem, zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego do
180°C piekarnika. Piec przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta i lekko rumiana. Quiche można podawać na ciepło i na zimno, mi jednak zdecydowanie najbardziej smakuje ciepłe podane ze świeżą sałatką.

Smacznego 🙂

Quiche z cebulką i boczkiem

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *