Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem

Tym razem zachęcam Was do przygotowania mielonego.
Roladki są fantastyczną alternatywą dla zwyczajnych kotletów mielonych. Są
równie łatwe w przygotowaniu, ale o wiele bogatsze w smaku i znacznie bardziej
atrakcyjne. Możemy przygotować je jak tradycyjne mielone kotlety lub jak gołąbki
z dodatkiem ryżu. Każda porcja mięsa jest nafaszerowana serem, który
rozpływa się ustach. Zaś zewnątrz owinięte są boczkiem, który podpieczony staje
się bardziej chrupki i aromatyczny. Nie sposób im się oprzeć, świetnie nadają
się do obiadu jak i również na niecodzienne okazje.


Składniki:
  • 750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
  • 1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie,
    aż cała zmięknie
  • 2 jajka 
  • duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
  • Pieprz mielony około łyżeczki
  • 1 łyżka majeranku
  • Ser żółty ilość zależy od tego jak duże kawałki
    umieścimy w środku 100 g powinno wystarczyć
  • Boczek u mnie 10 plastrów (na każdą roladkę jeden
    spory plaster by ją owinąć)

Przygotowanie: 

Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno
odciśnięta od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki
by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.
Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z
mięsnej masy na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę,
którą dokładnie owijamy boczkiem. Każdą uformowaną roladkę od razu układamy na
blasze. 
Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem.  Sporo tłuszczu wytopi się z mięsa w trakcie
pieczenia.
Przygotowane roladki wkładamy do nagrzanego do 190
stopni piekarnika  na 25 –30 minut. Są
równie pyszne na ciepło jak i na zimno – polecam

Smacznego!




Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *