Tym razem zachęcam Was do przygotowania mielonego, a dokładnie przygotowania roladek .
Roladki są fantastyczną alternatywą dla zwyczajnych kotletów mielonych. Są równie łatwe w przygotowaniu, ale o wiele bogatsze w smaku i znacznie bardziej atrakcyjne. Napakowane serem i owinięte boczkiem nie tylko wyglądają świetnie ale ich smak wprost zachwyca, bczek aż chrupie w ustach, a ser się rozpływa, czy ktoś tego nie lubi? Ja wprost uwielbiam i polecam. Nie sposób im się oprzeć, świetnie nadają się do obiadu jak i również na niecodzienne okazje.
Składniki:
- 750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
- 1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie,
aż cała zmięknie - 2 jajka
- duża cebula pokrojona w kosteczkę
- Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
- Pieprz mielony około łyżeczki
- 1 łyżka majeranku
- Ser żółty ilość zależy od tego jak duże kawałki
umieścimy w środku 100 g powinno wystarczyć - Boczek u mnie 10 plastrów (na każdą roladkę jeden
spory plaster by ją owinąć)
Przygotowanie: Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno
odciśnięta od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa.
Dobrze doprawiamy do smaku. Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę,
Dokładnie owijamy boczkiem. Każdą uformowaną roladkę od razu układamy na blasze.
Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem. Sporo tłuszczu wytopi się z mięsa w trakcie pieczenia. Przygotowane roladki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 –30 minut. Są
równie pyszne na ciepło jak i na zimno – polecam
Smacznego!