Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem

Tym razem zachęcam Was do przygotowania mielonego, a dokładnie przygotowania roladek .
Roladki są fantastyczną alternatywą dla zwyczajnych kotletów mielonych. Są równie łatwe w przygotowaniu, ale o wiele bogatsze w smaku i znacznie bardziej atrakcyjne. Napakowane serem i owinięte boczkiem nie tylko wyglądają świetnie ale ich smak wprost zachwyca, bczek aż chrupie w ustach, a ser się rozpływa, czy ktoś tego nie lubi? Ja wprost uwielbiam i polecam. Nie sposób im się oprzeć, świetnie nadają się do obiadu jak i również na niecodzienne okazje.

roladki z mięsa mielonego zapiekane w boczku

Składniki:

  • 750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
  • 1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie,
    aż cała zmięknie
  • 2 jajka 
  • duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
  • Pieprz mielony około łyżeczki
  • 1 łyżka majeranku
  • Ser żółty ilość zależy od tego jak duże kawałki
    umieścimy w środku 100 g powinno wystarczyć
  • Boczek u mnie 10 plastrów (na każdą roladkę jeden
    spory plaster by ją owinąć)
roladki z mięsa mielonego zapiekane w boczku

Przygotowanie:  Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno
odciśnięta od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa.

Dobrze doprawiamy do smaku. Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę,
Dokładnie owijamy boczkiem. Każdą uformowaną roladkę od razu układamy na blasze. 

Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem.  Sporo tłuszczu wytopi się z mięsa w trakcie pieczenia. Przygotowane roladki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 –30 minut. Są
równie pyszne na ciepło jak i na zimno – polecam

Smacznego!

roladki z mięsa mielonego zapiekane w boczku
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *