Wyśmienita kąski rybne smażone w cieście z warzywami
Dawno nie podawałam żadnego przepisu na rybkę, a przecież wiadomo, że powinno jadać się je minimum raz w tygodniu. Dziś ryba przyrządzona można by rzec w niecodzienny sposób i o wyjątkowym smaku. Tu znowu muszę wspomnieć o bydgoskiej restauracji w której to właściwie po raz pierwszy jadłam rybę z warzywami o słodko-kwaśnym smaku. Mnie ta potrawa urzekła i zakochałam się w niej od pierwszego kęsa. Kawałki ryby obsmażone w cieście są soczyste i mięsiste zarazem, dodatkowo zatopione w warzywach, które pełnią role potrawki, a wszystko razem w sosie podane z ryżem tworzy wspaniałą kompozycje smaków. Gorąco polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 700 g dowolnych filetów, ja użyłam mrożonego mintaja
Filety rozmrozić i osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy filet pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jajka wybić do miski, mocno roztrzepać rózgą, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Gdy ciasto będzie gładkie, obtoczyć w nim kawałki rybne i usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor i odstawić na bok.
Potrawka:
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 marchewki
- 2 papryki (1 żółta, 1 zielona)
- 2 cebule (1 czerwona, 1 brązowa)
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek jabłkowego octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 6 łyżek – sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
- ¾ szklanki – wody
- 1 łyżka – mąki ziemniaczanej
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obrać, opłukać pokroić na piórka. Paprykę przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić na paseczki. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie pokroić na 6 części jeżeli są w połówkach. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, zeszklić cebule dodać paprykę i chwilę smażyć razem.
Dodać utartą marchew, smażyć 2 minuty. Zalać zalewą z brzoskwini i dusić na małym ogniu 5-7 minut. Potrawkę doprawić; imbirem, drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem, sosem sojowym, cukrem i octem. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić w ¾ szklanki wody, wlać do potrawki, dodać brzoskwinie i doprowadzić do wrzenia. Do gotowej potrawki włożyć usmażoną rybkę i dusić razem 2 minuty na małym ogniu. Potrawa jest gotowa można podawać ja od razu z ryżem lub odgrzewać. Gdyby była zbyt gęsta można dodać odrobinę wody i zagotować.
Smacznego!