Dziś
piątek więc na obiadek proponuję rybkę, zapiekaną z brokułami pod beszamelem.
Przepis jest banalnie prosty, rybka wyborna, a i wszystko do zrobienia przy niewielkim
nakładzie czasu i pracy.
piątek więc na obiadek proponuję rybkę, zapiekaną z brokułami pod beszamelem.
Przepis jest banalnie prosty, rybka wyborna, a i wszystko do zrobienia przy niewielkim
nakładzie czasu i pracy.
Składniki
na 3 osoby:
na 3 osoby:
- 750 g
filetów ryby (u mnie mintaj) - Brokuł
- Cytryna,
- Sól
- Pieprz
- 50
gram startego sera do brokuła
Rybę
skropić sokiem z cytryny doprawić solą i pieprzem i zostawić.
skropić sokiem z cytryny doprawić solą i pieprzem i zostawić.
![](https://www.bettygotuje.pl/wp-content/uploads/2014/04/ryba-z-warzywami-i-sosem-chranowo-beszamelowym2.jpg)
gotować w osolonym wrzątku (od zagotowania się wody)5 minut, nie dłużej żeby
się nie rozgotował.
Przelać zimną wodą i zostawić na sitku.
Nastawić
piekarnik na 190 stopni C. i przygotować sos.
piekarnik na 190 stopni C. i przygotować sos.
W
naczyniu ułożyć jedną warstwę ryby, rozsmarować na niej 1/3 sosu i ułożyć kolejną
warstwę. Zalać sosem ułożyć brokuły podzielone na różyczki, obsypać je serem. Naczynie
włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut do zarumienia.
naczyniu ułożyć jedną warstwę ryby, rozsmarować na niej 1/3 sosu i ułożyć kolejną
warstwę. Zalać sosem ułożyć brokuły podzielone na różyczki, obsypać je serem. Naczynie
włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut do zarumienia.
Sos beszamelowy z chrzanem
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 gr tartego sera (może być
parmezan) - 4 łyżeczki chrzanu
Rozpuścić
tłuszcz w małym garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 3 minuty na średnim
ogniu cały czas mieszając. Stopniowo wlewać mleko bez przerwy mieszając
doprowadzamy do zgęstnienia. Doprawiamy, solą sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Dodać ser, chrzan i mieszać, by uzyskać jednolitą masę.
Smacznego!