Sałata Cezar klasyczna z niespodzianką

 

Pewnie zastanawia Was ta nietypowa i dość intrygująca nazwa sałatki. Ale wg mnie najbardziej oddaje to co dla Was przygotowałam. Jak pewnie wiecie ta najbardziej znana i tradycyjna sałatka Cezar jest dość uboga. Składa się bowiem z sałaty rzymskiej połączonej z grzankami, anchois i sosem. Przyznacie, że to niewiele. Ale prawdą jest również to, że pyszne kompozycje sałatek powinny zawierać 3-5 składników, wówczas są najsmaczniejsze. Nie liczymy tutaj sosu bo to trochę inna kwestia, a ten jest wyśmienity. Z upływem lat do sałatki stosowano różne zamienniki i ja pokaże Wam tradycyjną sałatkę, ale też zaproponuje dodatkowe warianty np. z jajka czy kurczaka. Zapraszam.

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie (albo mała pekińska lub lodowa)
  • 1 opakowanie (8-10 sztuk) filetów anchois (lub 300 g upieczonego filetu z kurczaka, zamiennie 3 jajka na twardo)
  • 3/4 szklanki grzanek czosnkowych
  • 100 g parmezanu najlepiej w płatkach lub tarty
  • dodatkowo dałam 10 pomidorków koktajlowych, brakowało mi czegoś czerwonego, można z nich zrezygnować, ale smakują pysznie w sałatce, więc lepiej je zostawić
Sos do sałatki:
Sos do sałatki jest wyśmienity i naprawdę warto przygotowywać go również do innych sałat. Będzie pasował również do innych wariantów.
Składniki:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 1 filet anchois (jeśli sałatka jest z kurczakiem lub jajkiem to pomijamy ten składnik)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do powstania gładkiego sosu. Można również zblendować.

Jak zrobić piękne i smaczne grzanki czosnkowe:

  • Wystarczy kilka kromek chleba tostowego, pszennego lub bułka.
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła lub oleju
Pieczywo kroimy w kosteczkę mniej więcej około 1 cm. Olej rozgrzewamy na szerokiej patelni i wrzucamy obrany, pokrojony na plasterki czosnek. Smażymy na średnim ogniu około minuty, dodajemy pieczywo. Powinno pokryć całe dno patelni, ale nie więcej. Bo wówczas te z góry będą miały problem, by się zarumienić i wyschnąć. Pieczywo smażymy, co jakiś czas mieszając, aż będzie delikatnie rumiane. Tak przygotowane grzanki możną również wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku lub puszce np. do zupy.
 
Przygotowanie sałatki:
Sałatę opłukać ułożyć, porwać, ułożyć na półmisku. Filety pokroić na małe kawałki rozłożyć na sałacie. Dodać pomidorki pokrojone na połówki. Oprószyć serem, polać sosem i posypać grzankami.
 
Smacznego:)
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *