Sałatka kebab z sosem czosnkowym i grzankami

sałatka kebab

Pyszna sycąca i prosta sałatka idealna na tą porę roku choć nie tylko. Soczysty kurczak rozpływa się w ustach, wyśmienicie łączy się z warzywami i sosem czosnkowym. Miłośnicy kebaba będą zachwyceni. Zachęcam  również do zapoznania się z przepisem na sałatkę cztery pory roku 🙂

Składniki:
  • Pierś z kurczaka
  • Puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • Mała kapusta pekińska lub połowa większej
  • 1 mini bagietka czosnkowa
  • 1 -2 cukinie, ewentualnie długi, świeży ogórek
  • 4 łyżki oleju

Przyprawy: sól, 1 łyżeczka papryki, pieprz świeżo mielony, 1 łyżka oregano, ½ łyżeczki ziarenek chili, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżka miodu, 1 łyżka przyprawy do kebaba

Sos czosnkowy: Przygotowanie tutaj
Składniki:

  • Około 150 ml gęstego jogurtu naturalnego (ja użyłam greckiego)
  • 3-4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie
Bagietkę wstawić do piekarnika i upiec na grzanki, jeśli nie mamy gotowej można zrobić samemu. Mocno ponacinać w poprzek posmarować masłem oprószyć czosnkiem i natką pietruszki, piec w 200°C. około 15 minut.

Mięso pokroić w kostkę lub w paski. Przygotować marynatę do mięsa mieszając wszystkie przyprawy z olejem. Zanurzyć w nich mięso i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso smażyć na rozgrzanej mocno patelni około 10 minut i odstawić.
Kapustę poszatkować, cukinie umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż i pokroić. Cebulę na półksiężyce również pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do miski, dodać kurczaka zalać sosem, wymieszać. Udekorować dookoła salaterki grzankami.

Smacznego 🙂

sałatka kebab

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *