Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- Mała kapusta pekińska lub połowa większej
- 1 mini bagietka czosnkowa
- 1 -2 cukinie, ewentualnie długi, świeży ogórek
- 4 łyżki oleju
Przyprawy: sól, 1 łyżeczka papryki, pieprz świeżo mielony, 1 łyżka oregano, ½ łyżeczki ziarenek chili, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżka miodu, 1 łyżka przyprawy do kebaba
Sos czosnkowy: Przygotowanie tutaj
Składniki:
- Około 150 ml gęstego jogurtu naturalnego (ja użyłam greckiego)
- 3-4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
Bagietkę wstawić do piekarnika i upiec na grzanki, jeśli nie mamy gotowej można zrobić samemu. Mocno ponacinać w poprzek posmarować masłem oprószyć czosnkiem i natką pietruszki, piec w 200°C. około 15 minut.
Mięso pokroić w kostkę lub w paski. Przygotować marynatę do mięsa mieszając wszystkie przyprawy z olejem. Zanurzyć w nich mięso i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso smażyć na rozgrzanej mocno patelni około 10 minut i odstawić.
Kapustę poszatkować, cukinie umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż i pokroić. Cebulę na półksiężyce również pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do miski, dodać kurczaka zalać sosem, wymieszać. Udekorować dookoła salaterki grzankami.
Smacznego 🙂