Sałatka meksykańska z nachos

Sałatka meksykańska z nachos jest po prostu rewelacyjna, nie można jej absolutnie nic zarzucić. Jest kolorowa, warzywna, ale zawiera również mięso w postaci pysznego wędzonego boczku, doprawiona meksykańską salsą i sosem majonezowym. Jest również kaloryczna, to niestety prawda, ale wierzcie mi, że jej smak wart jest grzechu, goście będą nią zachwyceni. Sałatka meksykańska z nachos to idealna propozycja na imprezę lub na kolację. Polecam!






Składniki: 

  • 450 g wędzonego boczku + 1 łyżka oleju do smażenia
  • 500 ml pomidorowej, meksykańskiej salasy
  • 1 mała główka lodowej sałaty
  • 1,5 – 2 opakowania nachos (użyłam dwa różne smaki)
  • 300 g pieczarek + 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 pęczek dymki
  • 8 ogórków konserwowych
  • 200 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • 3 kopiaste łyżki pikantnego ketchupu

Oba składniki wymieszać i doprawić solą i odrobiną pieprzu.

Przygotowanie:
Boczek roimy w kosteczkę, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy boczek by się ładnie zrumienił, zsuwamy go na talerzyk. Do patelni po boczku dodajemy kolejną łyżkę oliwy i smażymy pieczarki do momentu aż sok z nich odparuje, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy by przestygły.
Sałatę myjemy, rwiemy na strzępy i wrzucamy dla salaterki. Na sałacie rozlewamy całość salsy, a na niej 1/3 nachosów (kruszymy je na drobniejsze kawałki).
Kolejna warstwę układamy z boczku i pieczarek, po czym przykrywamy je startym serem
Dymkę kroimy drobno na plasterki, tak samo ogórki i układamy jako kolejną warstwę.
Całość polewamy sosem. Na nim układamy pozostałe nachosy tym razem już ich nie kruszymy.

Uwaga:
1. Sałatka jest najsmaczniejsza 30 minut po przygotowaniu, ale nic się nie stanie jeśli zostanie przygotowana trochę wcześniej.
2. Salsę meksykańska można przygotowywać samemu z podanych składników: 4-5 pomidorów, 1/2 czerwonej cebuli, 12 łyżki kolendry, ewentualnie natki pietruszki, sok z 1 limonki, sól, pieprz i oraz chili. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasion i drobno pokroić, doprawić pozostałymi składnikami.

Smacznego!

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *