Schabowe roladki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów lub roladek z karkówki. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche i delikatne. A każdy kęs obfituje w bogaty smak, dzięki dodatkowi papryki i boczku. Ponadto ser i majonez w nadzieniu sprawia, że są bardzo sycące i smaczne. Równie smaczny jest sos, jednakże by go użyć zalecam wcześniej zagęścić mąką, bo ma rzadką konsystencję. Polecam schabik w takiej postaci, roladki nie są skomplikowane, a za to naprawdę smaczne.
Składniki dla 4 osób:
- 4 spore plastry schabu
- 4 łyżki majonezu, po jednej na każdy kotlet
- 8 plastrów żółtego sera, po dwa na każdy kotlet
- 8 plastrów, wędzonego boczku, po 2 na każdy kotlet
- 1 słoik papryki konserwowej, ewentualnie 3 czerwone papryki świeże
- sól, świeżo zmielony pieprz,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, może być mrożona
- Ponadto: 1 kubek śmietany 200 ml; 18 %, 120 ml wody, 1 łyżeczka mąki pszennej i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w kilku łyżkach zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbić bardzo cienko, dokładnie tak samo jak na zrazy. Każdy kotlet posmarować łyżką majonezu i oprószyć solą i pieprzem. Następnie rozłożyć ser, boczek i paprykę. Jak na zdjęciu wyżej. Mięso zwinąć ciasno w rulonik i od razu układać w naczyniu żaroodpornym łączeniem mięsa do spodu.
Śmietanę roztrzepać razem z wodą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać mięso, oprószyć pietruszką i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 45 minut. Aż roladki się ładnie zarumienią. Upieczone wyłożyć na talerz, sos zlać do małego rondelka i zagęścić mąką. Podawać z ziemniaczkami, kaszą lub pieczywem.
Smacznego 🙂