Sernik na zimno z borówkami i frużeliną

Sernik na zimno z borówkami i frużeliną mimo, iż może nie prezentuje się najlepiej, to za to smakuje rewelacyjnie. Borówki w przeciwieństwie do jagód mają to do siebie, że zamiast zabarwić ciasto na piękny purpurowy kolor dają efekt szarości. Ale smakują naprawę nieźle i są bardzo zdrowe, o tym chyba nie muszę Was przekonywać?

No ale wracając do ciasta jest delikatne, puszyste, słodkie, ale nie przesłodzone na kruchym spodzie z ciasteczek. Właściwie to one dają więcej słodyczy i fantastycznie chrupią podczas jedzenia. (Polecam właśnie taki spód, jest niezawodny i zawsze z łatwością ciasto zsuwa się z tortownicy na talerz. Wystarczy lekko podważyć nożem.) Za to wierzch pokrywa frużelina porzeczkowa. Miałam już ją przygotowaną w słoiczkach. Frużelina porzeczkowa z tym ciastem smakuje wprost fenomenalnie, ma zdecydowany smak, dzięki czemu świetnie przełamuje smak kremowego ciasta. Dodaje wyrazistości jak i również lekko kwaskową nutę. Polecam 🙂

Składniki:

  • Na spód 200 g herbatników
  • 90 g masła (rozpuszczonego)

Herbatniki zmiksować przy użyciu blendera lub malaksera, na drobny proszek. Połączyć z masłem i wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm. Wyrównać dno dłonią lub dnem kubka.

Masa serowa:

  • 300 g borówek amerykańskich lub jagód będzie ładniejszy kolor
  • 3 serki mascarpone (każdy 250 g)
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka z górką cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki z owoców leśnych
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
Ponadto na wiech frużelina przygotowana wg tego przepisu. Zużyłam 1 słoiczek 200 ml.  Wystarczy około 150 g świeżych, dowolnych owoców by przygotować taką porcję. Ale możecie również zastąpić frużelinę np. galaretką.

Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut by napęczniała. Następnie podgrzać by się rozpuściła. (Nie gotować!) Galaretkę rozpuścić 200 ml wrzącej wody i odstawić by przestygła. Połączyć galaretkę z żelatyną.
Borówki zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Dodać do borówek mascarpone i razem zmiksować. Dodać przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksować.
Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem. Po czym dodać do masy serowej i na najwolniejszych obrotach miksera wymieszać. Od razu wlać do tortownicy na ciasteczka.
Już po godzinie można ciasto udekorować frużeliną. Niemniej jednak sernik zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 6 h.

Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *