Sos barbecue

Najbardziej popularny sos do grilla, przybył do nas zza oceanu. Idealnie komponuje się z wieprzowiną i drobiem, używany również w wielu potrawach azjatyckiej kuchni. W mojej wersji gęsty brunatny, kombinacja słodkiego i ostrego smaku. Polecam również sos czosnkowy.

Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 3 -4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone przez praskę
  • 1/4 łyżeczki ziarenek chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy

 

Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć czosnek z ziarenkami chili. Dodać koncentrat, przemieszać. W wodzie rozpuścić mąkę i zalać. Połączyć z pozostałymi składnikami i mieszając gotować do zgęstnienia. Sos smakuje na zimno i na ciepło. Ostatnio podawałam w towarzystwie chińszczyzny, smakowało wyśmienicie.
Smacznego 🙂
 sos-barbecue
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *