Najbardziej popularny sos do grilla, przybył do nas zza oceanu. Idealnie komponuje się z wieprzowiną i drobiem, używany również w wielu potrawach azjatyckiej kuchni. W mojej wersji gęsty brunatny, kombinacja słodkiego i ostrego smaku. Polecam również sos czosnkowy.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 3 -4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku zmiażdżone przez praskę
- 1/4 łyżeczki ziarenek chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- Pół łyżeczki imbiru
- Pół łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć czosnek z ziarenkami chili. Dodać koncentrat, przemieszać. W wodzie rozpuścić mąkę i zalać. Połączyć z pozostałymi składnikami i mieszając gotować do zgęstnienia. Sos smakuje na zimno i na ciepło. Ostatnio podawałam w towarzystwie chińszczyzny, smakowało wyśmienicie.
Smacznego 🙂