To dodatek który, fantastycznie komponuje się z rybą i mięsem. Mimo, iż często serwuje inne sałatki do ryby, to surówka z kiszonej kapusty jest moim numerem jeden. Jeszcze gdy byłam dzieckiem robiła ją moja mama i ja również ją powielam, to chyba jeden z najstarszych przepisów na surówkę jaki znam. Polecam jest bardzo smaczna, prosta w wykonaniu i zdrowa, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Spróbujcie również wiosennej surówki z młodej kapusty 🙂
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie można dodać łyżkę posiekanej drobno natki pietruszki lub koperku, aczkolwiek nie jest to wymagane.
Przygotowanie:
Kapustę odciskamy od soku (jeżeli jest bardzo kwaśna, należy przepłukać w zimnej wodzie, choć ja nigdy tego nie robię, tylko odciskam nadmiar soku).
Do kapusty dodajemy drobno posiekaną cebulkę, utarte na jarzynowej tarce jabłko i marchewki. Oprószamy pieprzem. Zalewamy oliwą i mieszamy najlepiej przy tym zagniatając dłonią,
wówczas wszystkie składniki lepiej się połączą, a smaki przegryzą. Przygotowaną surówkę odstawiamy na 20 minut do lodówki po tym czasie sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze ewentualnie odrobinę doprawić.
wówczas wszystkie składniki lepiej się połączą, a smaki przegryzą. Przygotowaną surówkę odstawiamy na 20 minut do lodówki po tym czasie sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze ewentualnie odrobinę doprawić.
Smacznego 🙂