Tarta z truskawkami i waniliowa panna cotta

Tym razem dwa w jednym. Pyszna, krucha, czekoladowa tarta z fantastycznym
włoskim deserem, który sam w sobie jest rewelacyjny, mocno waniliowy z nutką
miodu.  Całe ciasto wykończone
truskawkowym musem. Każda z warstw ciasta może przygotowana być jako
samodzielny deser i na pewno będzie równie smaczny. Panna cotte przygotowałam
po raz pierwszy, nawet nie przypuszczałam, że to taki smaczny deser, a z tym
zestawienie to prawdziwa uczta dla podniebienia.


 

Kruche
ciasto czekoladowe:
1
szklanka maki pszennej
4
łyżki kakao
4 łyżki
cukru pudru
Szczypta
soli
1
żółtko
2 łyżki
wody
Wszystkie
składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść w gładką masę.
Prostszy
sposób: umieścić wszystkie składniki w misie i zmiksować na jednolitą masę. Następnie
zawinąć kulką ciasta w folię i schłodzić przez godzinę w zamrażalniku.
Formę
do tarty wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować,
wyłożyć na formę o średnicy 25 cm i gęsto ponakłuwać widelcem.
Na
cieście wyłożyć papier, obciążyć ceramicznymi kulkami lub zwykłą fasolą i piec
w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier
z fasolkami i zapiec jeszcze przez 12 -15 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony czekoladowy spód, wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Panna
cotta
350
ml śmietanki kremówki
300
ml maślanki
1
laska wanilii
¾ szklanki
miodu
2 łyżki
cukru
5
łyżeczek żelatyny
5
łyżek wody
Kremówkę
wlać do rondelka, dodać miód, cukier, wanilię i zagotować. Koniecznie w trakcie
mieszać by składniki połączyły się i cukier rozpuścił. Nie gotować po zagotowaniu
od razu zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wyjąć laskę wanilii, przeciąć wzdłuż,
wyskrobać ziarenka i dodać je z powrotem do masy śmietankowej, przemieszać.
Żelatynę
zalać zimną wodą by napęczniała i podgrzać by się rozpuściła. Nie gotować!
Ja podgrzewam
żelatynę 15 sekund w mikrofalówce, a potem mieszam chwilkę by się rozpuściła,
jeśli są trudności z rozpuszczeniem (grudki) podgrzewam kolejne 10 -15 sekund.
Rozpuszczoną
żelatynę dodać do ciepłej masy śmietankowej i chwilę miksować by składniki się wymieszały.
Maślankę
wlać do misy robota, miksować przez chwilę by zniknęły grudki, dodać wystudzoną
masę śmietankową i razem miksować by ponownie wymieszać składniki.
Gdy
tarta całkowicie wystygnie wlać na nią lekko tężejącą panna cotte, wygładzić i
odstawić do lodówki do stężenia.

 

 
Mus
truskawkowy
400 g
truskawek
3
łyżeczki żelatyny
2 łyżki
cukru
1 łyżka
soku z cytryny
4 łyżki
wody
Truskawki
zmiksować w blenderze z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką soku z cytryny.
Żelatynę
zalać zimną wodą by napęczniała i podgrzać by się rozpuściła. Nie gotować!
Ja podgrzewam
żelatynę 15 sekund w mikrofalówce, a potem mieszam chwilkę by się rozpuściła,
jeśli są trudności z rozpuszczeniem podgrzewam kolejne 10 -15 sekund.
Żelatynę
wlać do zmiksowanych truskawek i wymieszać.
Mus
truskawkowy wylać na tężejącą panna cotte i odstawić do stężenia.
Gotową
tarte ozdobiłam dookoła mini czekoladkami i kilkoma listkami mięty.
Porady
Zarówno
panna cotta, jak i mus tężeją bardzo szybko.
Wystarczy
pół godziny chłodzić ciasto z panna cottą w lodówce by masa była na tyle gęsta
by można było wlać na nią truskawkowy mus. Od tego momentu godzinka i deser pyszny
i gotowy.
Jeżeli macie ochotę na sam deser panna cotta wystarczy przygotowaną masę rozlać w pucharki i odstawić do stężenia na 2 godziny do lodówki, podawać z owocami, syropem lub bakaliami.
Laskę
wanilii, która była użyta można opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym
ręcznikiem i zamknąć w słoiku z cukrem. Cukier uzyska waniliowy aromat.
Maślankę
koniecznie łączymy z letnią masą śmietanową, połączenie z gorąca spowoduje zważenie
i oddzielenie się białka.
Zamiast musu można użyć truskawek w całości, moje były z wcześniejszego dnia i nie były już tak atrakcyjne, więc pomysł na mus, ale była bardzo smaczny, również doskonały jako indywidualny deser.
Smacznego
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *