Pyszny tatar z surowego łososia
Wielu miłośników ryb rozkoszuje się smakiem surowej ryby pod różna postacią. Np. ostatnio tak modnego sushi, sashimi czy w postaci tatara. Jeśli dotąd nie próbowaliście smakołyków kuchni japońskiej to proponuję swoją przygodę kulinarną zacząć właśnie od tatara. Tatar z łososia podobnie jak tatar z wołowiny jest bardzo prosty w przygotowaniu. Swój wyjątkowy smak uzyskuje dzięki świeżej mięsistej rybie i dodatkom w postaci przypraw, cebulki i ogórka. A co najważniejsze dzięki dodatkowi soku z cytryny, dopiero wówczas smak tatara jest naprawdę wyjątkowy. Cytryna jest dopełnieniem potrawy, ale używamy jej tuż przed jedzeniem. Dlatego tatara podaje się z kawałkiem cytryny, który absolutnie nie pełnie rolę dekoracji tylko obowiązkowego składnika.
Ponadto tatar rybi od mięsnego różni się tym, że nie dodajemy surowego żółtka. Jest ono absolutnie nie potrzebne. Tatar z łososia nie jest tak zbity, jak mięsny by dodawać do niego żółtko. Poza tym ryby nie mielimy. Ze świeżego łososia zrywamy skórę po czym bardzo drobno siekamy mięso w kosteczkę i z takiego przygotowujemy tatar. Dodatkową atrakcją tataru z ryby są dodatki dekoracyjne. Najlepiej sprawdzają się marynowane np. pieczarki, oliwki lub inne. Jeszcze bardziej podkreślą smak potrawy. A zamiast tradycyjnego żółtka polecam połówkę jajka na porcji, która ładnie się prezentuje i świetnie smakuje w zestawie. Jeśli już Was przekonałam to zapraszam do przygotowania tej smacznej przystawki.
Składniki dla 4 osób:
- ok. 600 g surowego, koniecznie świeżego łososia (ewentualnie wędzonego, ale to już nie to samo)
- 1 spora cebula
- 4 ogórki kiszone, ewentualnie konserwowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól, czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
Do podania:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 cytryna lub limonka
- mini szaszłyk z piklami
Przygotowanie tatara
Rybę opłukać dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i usunąć z niej skórę. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem dodać około 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę sosu sojowego, oliwę i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki i przygotować pozostałe składniki.
Cebule obrać drobno posiekać. Ogórek również pokroić w kosteczkę. Cytrynę na ćwiartki. Jajka obrać pokroić na polówki. Na wykałaczki powbijać drobne marynowane warzywa.
Z mięsa uformować 4 kulki. Tatara można układać przy pomocy metalowej obręczy lub ręcznie. Każda kulkę spłaszczyć dłonią, ułożyć na talerzyku, a na niej 1/4 cebuli i tyle samo ogórka. Pozostała dekoracja na górę polówka jajka, obok cytryna i szaszłyk. Całość oprószyć delikatnie koperkiem.
Smacznego 🙂