Na 26 urodziny zaplanowałam zrobić tort bezowy, specjalnie już od jakiegoś czasu zamrażałam niepotrzebne białka. Aż tu kilka dni przed uroczystością, moje dziecko prosi mnie o upieczenie tortu, który byłby połączeniem czekolady, wanilii i bananów. Nie ma co, pokrzyżował mi plany. Tort bezowy i tak upiekłam bo miałam na niego niesamowitą chrapkę, ale też postanowiłam sprostać oczekiwaniom syna. Nie miałam od razu pomysłu więc troszkę serfowałam w necie w poszukiwaniu pomysłu. Aż znalazłam tą oto stronę, a na niej fantastyczny przepis na tort czekoladowy z bananami. Przepis prosty, ale poczyniłam pewne zmiany bo jak dla mnie ten tort był za mały. Dokonałam również zmian w dalszej części przepisu. Nieskromnie powiem, że tort zrobił furorę na urodzinach. Niebiański w smaku, a do tego prezentował się fantastycznie w czekoladowej polewie. Polecam, na pewno będziecie nim zachwyceni i goście również. Na zakończenie dodam, że jak na tort czekoladowy to wcale nie jest zbyt słodki.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki cukru Demerara
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka maślanki (lub przygotować maślankę samemu, do 1 szklanki mleka dodać łyżkę octu i odczekać 10 minut. Potem można użyć zamiast maślanki.)
- 300 ml gorącej kawy, świeżo zaparzonej z 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
- 1 łyżka ekstraktu wanilii
- Uwaga: szklanka powinna mieć pojemność 250 ml.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.Ciasto można upiec w 3 foremkach na raz lub w jednej, a potem pokroić na 3 blaty. Dno każdej foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 foremki lub wlać do jednej. Jak Wam wygodnie.
Wstawić formy do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut lub do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczone jest w jednej formie wymaga dłuższego czasu pieczenia około 35-40 minut. Koniecznie przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto odstawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.
- 400 g czekoladowej masy krówkowej
- 600 g śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 bananów średniej wielkości
- 1 cytryna
Cały sok z cytryny wycisnąć na banany i dobrze je w nim zamoczyć. Ten zabieg ochroni owoce przed ściemnieniem.
Czekoladowa polewa
Śmietankę podgrzać pawie do wrzenia, ale nie gotować. Wkruszyć do niej czekoladę i odstawić na kilka minut by się cała rozpuściła. Rozmieszać na jednolitą polewę.
- 100 ml kremówki
- 50 g masy kajmakowej
Przygotowanie tortu: