Zapraszam do kuchni meksykańskiej i na fantastyczną tortillę z kurczakiem. Tortilla od początku do końca domowa, z własnoręcznie usmażonych placuszków ze świeżymi warzywami, soczystymi kąskami kurczaka, delikatnym sosem jogurtowo-pomidorowym i niewielką domieszką mango. Brzmi dobrze? A smakuje doskonale. Oczywiście komu się nie chce smażyć może użyć kupnych tortilli, ale spróbujcie od czasu do czasu domowej, nie będziecie żałować, będzie pyszną odmianą i satysfakcja gwarantowana. Polecam!
Składniki:
Ilość tortilli zależy od tego ile jesteście gotowi zjeść. Przepis na domowe tortille.
Na 16 tortilli zużyłam:
- 3 pojedyncze piersi (filety) z kurczaka
- 1 ogórek świeży
- 1/2 lodowej sałaty
- 2 duże pomidory
- 2 cebule
- 1 dojrzałe mango można zamienić je kukurydzą, ale mango jest zdrowsze
- 2-3 łyżki oleju do smażenia kurczaka
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka (około łyżeczki każdej z przypraw poza chili 1/4 łyżeczki)
Sos:
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 6 kropli tabasco, ewentualnie chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli nie ma być pikantny, pomiń tabasco.
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki, oprószyć wszystkimi przyprawami i usmażyć na patelni, aż będą delikatnie rumiane około 7-10 minut.
Sałatę poszatkuj, ogórek pokrój w półplasterki, tak samo cebulę, a pomidory na cienkie księżyce. Mango odkrój od pestki, delikatnie ponacinaj w szachownicę, wygnij owoc jakbyś chciała przewrócić na lewą stronę i odkrój wszystkie kosteczki owocu od skórki.
Jeśli placki są zimne podgrzej je przez kilkanaście sekund w mikrofalówce, staną się bardziej plastyczne.
Posmaruj placek sosem, ułóż sałatę, na to porcje warzyw i kilka kawałków kurczaka. Zwiń placek w rulon podwijając dolny brzeg by nadzienie nie wypadło. Tak samo postępuj z kolejnymi plackami.
Smacznego!