Tarta na czekoladowym spodzie z kremem budyniowym i owocami

Tarta jest dobra na każda
okazje. Ciasto zwykle nie stwarza żadnego problemu i jest dość  szybkie w przygotowaniu. Tym razem tarta na delikatnym,
kruchym, czekoladowym spodzie z budyniowym kremem, idealnym do karpatki. Tu również
sprawdził się doskonale! Wykończeniem są jagody, plasterek pomarańczy i galaretka pokrojona w kostkę, która wygląda jak drobne kryształki. Dzięki
tej kompozycji tarta jest nie tylko smaczna, ale również odrobinę orzeźwiająca.


Składniki:
Na kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ½ kostki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Ponadto do dekoracji:
galaretka pomarańczowa i
owoce
Z podanych składników zagnieść ciasto,
albo najlepiej zrobić to przy użyciu miksera, uformować kulkę zawinąć w folię i
wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na
wysmarowaną masłem formę, po nakłuwać widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do
pieczenia, a następnie na papier wysypujemy obciążenie (specjalne kulki
ceramiczne lub fasola czy ryż). Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego
do 190 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem
i pieczemy kolejne 15 -20 minut.
Krem:
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła w temperaturze
    pokojowej
  • Ziarenka z laski wanilii lub 1
    cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Przygotowanie:
  1. Szklankę mleka zagotować z
    cukrem i wanilią, a w pozostałym mleku roztrzepać żółtka z mąką – ważne by nie
    było grudek. Do gotującego się mleka wlać rozczyn z mąki, cały czas mieszając doprowadzić
    do wrzenia. Gotować 2 minuty, aż powstanie gęsty budyń.
  2. Ugotowany budyń zdjąć z
    kuchenki i wystudzić. Miękkie masło przełożyć do misy miksera i ucierać,
    dodając stopniowo łyżka, po łyżce przestudzony budyń. Kiedy cały budyń połączy się
    z masłem, krem jest gotowy.
  3. Krem wyłożyć na wystudzone
    ciasto, wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Galaretkę ( by szybko była
    gotowa można przygotować ją w czasie chłodzenia ciasta) przygotować w 400 ml
    wrzątku, mieszać do rozpuszczenia i wlać do szerokiego naczynia by miała
    maksymalnie centymetr wysokości. Wówczas szybko stężeje i z łatwością pokroi się
    ją na kwadraty. Wystarczy stężoną w naczyniu galaretkę ponacinać na paski
    wzdłuż w centymetrowych odstępach, a potem w poprzek w tych samych odstępach. Wybrać
    galaretkę łopatką lub nożem z naczynia i udekorować wierzch tarty tworząc
    okręgi naprzemienne z owocami.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *