Tarta jest dobra na każda
okazje. Ciasto zwykle nie stwarza żadnego problemu i jest dość szybkie w przygotowaniu. Tym razem tarta na delikatnym,
kruchym, czekoladowym spodzie z budyniowym kremem, idealnym do karpatki. Tu również
sprawdził się doskonale! Wykończeniem są jagody, plasterek pomarańczy i galaretka pokrojona w kostkę, która wygląda jak drobne kryształki. Dzięki
tej kompozycji tarta jest nie tylko smaczna, ale również odrobinę orzeźwiająca.
okazje. Ciasto zwykle nie stwarza żadnego problemu i jest dość szybkie w przygotowaniu. Tym razem tarta na delikatnym,
kruchym, czekoladowym spodzie z budyniowym kremem, idealnym do karpatki. Tu również
sprawdził się doskonale! Wykończeniem są jagody, plasterek pomarańczy i galaretka pokrojona w kostkę, która wygląda jak drobne kryształki. Dzięki
tej kompozycji tarta jest nie tylko smaczna, ale również odrobinę orzeźwiająca.
Składniki:
Na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- ½ kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Ponadto do dekoracji:
galaretka pomarańczowa i
owoce
owoce
Z podanych składników zagnieść ciasto,
albo najlepiej zrobić to przy użyciu miksera, uformować kulkę zawinąć w folię i
wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na
wysmarowaną masłem formę, po nakłuwać widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do
pieczenia, a następnie na papier wysypujemy obciążenie (specjalne kulki
ceramiczne lub fasola czy ryż). Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego
do 190 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem
i pieczemy kolejne 15 -20 minut.
albo najlepiej zrobić to przy użyciu miksera, uformować kulkę zawinąć w folię i
wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na
wysmarowaną masłem formę, po nakłuwać widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do
pieczenia, a następnie na papier wysypujemy obciążenie (specjalne kulki
ceramiczne lub fasola czy ryż). Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego
do 190 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem
i pieczemy kolejne 15 -20 minut.
Krem:
- 400 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła w temperaturze
pokojowej - Ziarenka z laski wanilii lub 1
cukier waniliowy - 2 żółtka
Przygotowanie:
- Szklankę mleka zagotować z
cukrem i wanilią, a w pozostałym mleku roztrzepać żółtka z mąką – ważne by nie
było grudek. Do gotującego się mleka wlać rozczyn z mąki, cały czas mieszając doprowadzić
do wrzenia. Gotować 2 minuty, aż powstanie gęsty budyń. - Ugotowany budyń zdjąć z
kuchenki i wystudzić. Miękkie masło przełożyć do misy miksera i ucierać,
dodając stopniowo łyżka, po łyżce przestudzony budyń. Kiedy cały budyń połączy się
z masłem, krem jest gotowy. - Krem wyłożyć na wystudzone
ciasto, wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. - Galaretkę ( by szybko była
gotowa można przygotować ją w czasie chłodzenia ciasta) przygotować w 400 ml
wrzątku, mieszać do rozpuszczenia i wlać do szerokiego naczynia by miała
maksymalnie centymetr wysokości. Wówczas szybko stężeje i z łatwością pokroi się
ją na kwadraty. Wystarczy stężoną w naczyniu galaretkę ponacinać na paski
wzdłuż w centymetrowych odstępach, a potem w poprzek w tych samych odstępach. Wybrać
galaretkę łopatką lub nożem z naczynia i udekorować wierzch tarty tworząc
okręgi naprzemienne z owocami.
Smacznego!