Wołowina hoisin

wolowina-hoisin-3

Obiad stir -fry, przygotowany na bazie wołowiny z warzywami ryżem

To danie od początku do końca zaprezentował mi mój syn. I wstyd się przyznać ale na początku byłam sceptycznie nastawiona. Wydawało mi się, że poza popularnym stekiem to nie da się przyrządzić szybko i tak smacznie wołowiny. Tym czasem na moje szczęście okazało się, że jestem w błędzie. Bo nim dobrze skończyła się gotować woda na ryż to wołowina była już gotowa. Do tego tylko smażenie warzyw, no i całość chwilę przesmażyć razem z sosem i gotowe. A jaki smak? Po prostu wspaniały, kąski wołowiny mięciutkie, łagodne w smaku, warzywa odpowiednio miękkie, choć brokuł miejscami wydawał mi się lekko al dente. Ale to kwestia jednej minuty dłużej jeśli ktoś lubi bardzo miękkie warzywa. Szczerze polecam, potrawa jest wyjątkowo pyszna i prRyżosta w przygotowaniu.

Stir-fry to wywodząca się z Dalekiego Wschodu metoda szybkiego obsmażania na mocnym ogniu cienkich kawałków mięsa.

wolowina-hoisin

Składniki:

  • 700 g chudziutkiej wołowiny takiej jak na steki
  • Ryż basmati ugotowany według potrzeb i instrukcji na opakowaniu. Ja używam 2 szklanki na 4 osoby.
  • 1 brokuł
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Sos hoisin

  • 100 ml sosu sojowego
  • 200 ml  wody
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sok z limonki lub 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie produkty na sos połączyć ze sobą w miseczce.

Przygotowanie wołowina hoisin

Wołowinę pokroić na drobniutkie paseczki. Warzywa oczyścić, cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę w paseczki, a brokuł na różyczki.

Na patelni mocno rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć wołowinę aż się delikatnie zrumieni. Zsunąć na talerz i przykryć drugim talerzem by nie wystygła.

Na patelni po wołowinie ponownie rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa poza czosnkiem i tym razem na średniej mocy palnika smażyć około 10 minut aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodać czosnek i przesmażyć razem warzywa 2 minuty.

Z powrotem dodać do patelni z warzywami mięso i zalać wszystko sosem. Gotować chwilę do całkowitego zgęstnienia sosu.

Podawać z ryżem. Prawda, że szybko?

Smacznego 😉 

wolowina-hoisin-2

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *