Zupa buraczkowa to pyszna propozycja na obiad, jedna z moich ulubionych zup. Łatwa w przygotowaniu i możliwa do przygotowania przez cały rok. Nie należy jej mylić z botwinką bo to dwie zupełnie różne zupy. Smakiem bardziej przypomina barszcz ukraiński. Polecam!
Składniki:
- 6-7 buraków średniej wielkości
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 ziemniaków
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
Przygotowanie:
Zupę można oczywiście ugotować na mięsie ale ja staram się unikać mięsnych wywarów ze względu na zły wpływ na dnę moczanową. Zupy bezmięsne są równie pyszne, mniej kaloryczne i bardzo pożywne.
Obrać i oczyścić wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę lub w drobne słupki, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach wówczas będzie znacznie gęściejsza.
Wszystkie warzywa poza ziemniakami umieścić w garnku zalać 2,5 litrami wody, dodać olej, ziele angielskie, liście laurowe i zacząć gotować. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 30 minut.
Następnie dodać ziemniaki, dodać łyżkę soli, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i gotować kolejne 20 minut do miękkości wszystkich warzyw. Zdjąć zupę z kuchenki. Dodać zieleninę, sok z cytryny i zabielić śmietaną.
Śmietanę wlać do większego naczynia i dodać kilka łyżek zupy, żeby ją zahartować. Dokładnie wymieszać i niewielką strużką wlewać do garnka z zupą, jednocześnie mieszając. Zupa gotowa, można ją jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂