Zupa chrzanowa – pyszna i prawdziwie męska

 

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa jest po prostu wyśmienita. Przygotowana wg mojej receptury zachwyci zarówno panów jak i panie. Przede wszystkim jest pożywna, jak każda nasza polska potrawa. Gotowana, na żeberkach, które po ugotowaniu są obrane z chudego mięsa i ono trafi z powrotem do zupki. Oczywiście jak ktoś lubi nieco tłuszczu, można go nie usuwać z żeberek. Ja nie przepadam, więc w mojej zupce tylko chude mięsko.

Dodatkowo w zupie znajduje się drobno pokrojona włoszczyzna, ziemniaczki no i chrzan który daje wspaniałego smaku. Jest lekko kwaskowa, bardzo specyficzna dokładnie jak chrzan. Podana z jajkiem i odrobiną posiekanej dymki smakuje po prostu obłędnie. Może być również podana podczas Wielkanocy lub być alternatywą dla żurku. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Gorąco polecam, jestem pewna, że Wam posmakuje.

Składniki:

  • 700 – 800 g chudych świeżych wieprzowych żeberek
  • 4 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • około 6-7 łyżek startego chrzanu lub chrzan ze słoiczka 250 g
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • około 1 łyżka soli (+/-)
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2, 5 litra wody
  • 200 ml śmietany 12% do zup

Ponadto do podania:

  • jajka ugotowane na twardo
  • zielona część dymki drobno posiekana

Przygotowanie:

Żeberka opłukać pod bieżącą wodą, można pokroić wzdłuż żeber na mniejsze części lub w kawałku umieścić w garnku.

Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować około 1 – 1,5 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.

Obrać i oczyścić warzywa. Marchewki pokroić na plasterki, a pozostałe warzywa w kosteczkę.

Mięso wyjąć z zupy, odłożyć na talerz by przestygło na tyle, by można było je obrać z kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki.

Do wywaru dodać pokrojoną cebulę, por, marchew, pietruszkę i seler. Gotować 15 minut.

Dodać 1 łyżkę soli, czosnek ziemniaki i roztarty w dłoniach majeranek. Gotować kolejne 15 minut do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodać chrzan. Z powrotem włożyć do zupy rozdrobnione mięso, doprawić, zagotować i zdjąć zupę z kuchenki.

Do zupy dodać zahartowaną śmietanę, tzn. śmietanę wlewamy do miseczki, zalewamy zupą i z powrotem wlewamy do zupy mieszając by się nie zważyła.

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo (po 1 na osobę), przekrawamy na połówki.  Zupę podajemy z jajkiem i odrobiną zielonej części dymki.

Smacznego 🙂

Uwaga:

Zupę można przygotować również z białą kiełbasą. Postępując dokładnie tak samo jak w przypadku żeberek z tą różnicą, że kiełbasę gotuje się znacznie krócej.

Zupa chrzanowa

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *