Zupa chrzanowa jest po prostu wyśmienita. Przygotowana wg mojej receptury zachwyci zarówno panów jak i panie. Przede wszystkim jest pożywna, jak każda nasza polska potrawa. Gotowana, na żeberkach, które po ugotowaniu są obrane z chudego mięsa i ono trafi z powrotem do zupki. Oczywiście jak ktoś lubi nieco tłuszczu, można go nie usuwać z żeberek. Ja nie przepadam, więc w mojej zupce tylko chude mięsko.
Dodatkowo w zupie znajduje się drobno pokrojona włoszczyzna, ziemniaczki no i chrzan który daje wspaniałego smaku. Jest lekko kwaskowa, bardzo specyficzna dokładnie jak chrzan. Podana z jajkiem i odrobiną posiekanej dymki smakuje po prostu obłędnie. Może być również podana podczas Wielkanocy lub być alternatywą dla żurku. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Gorąco polecam, jestem pewna, że Wam posmakuje.
Składniki:
- 700 – 800 g chudych świeżych wieprzowych żeberek
- 4 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 duże ziemniaki
- około 6-7 łyżek startego chrzanu lub chrzan ze słoiczka 250 g
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- około 1 łyżka soli (+/-)
- odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2, 5 litra wody
- 200 ml śmietany 12% do zup
Ponadto do podania:
- jajka ugotowane na twardo
- zielona część dymki drobno posiekana
Przygotowanie:
Żeberka opłukać pod bieżącą wodą, można pokroić wzdłuż żeber na mniejsze części lub w kawałku umieścić w garnku.
Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować około 1 – 1,5 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Obrać i oczyścić warzywa. Marchewki pokroić na plasterki, a pozostałe warzywa w kosteczkę.
Mięso wyjąć z zupy, odłożyć na talerz by przestygło na tyle, by można było je obrać z kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Do wywaru dodać pokrojoną cebulę, por, marchew, pietruszkę i seler. Gotować 15 minut.
Dodać 1 łyżkę soli, czosnek ziemniaki i roztarty w dłoniach majeranek. Gotować kolejne 15 minut do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodać chrzan. Z powrotem włożyć do zupy rozdrobnione mięso, doprawić, zagotować i zdjąć zupę z kuchenki.
Do zupy dodać zahartowaną śmietanę, tzn. śmietanę wlewamy do miseczki, zalewamy zupą i z powrotem wlewamy do zupy mieszając by się nie zważyła.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo (po 1 na osobę), przekrawamy na połówki. Zupę podajemy z jajkiem i odrobiną zielonej części dymki.
Smacznego 🙂
Uwaga:
Zupę można przygotować również z białą kiełbasą. Postępując dokładnie tak samo jak w przypadku żeberek z tą różnicą, że kiełbasę gotuje się znacznie krócej.