Zupa – krem z czosnku wg Betty



Zupa – krem z czosnku, jest szybka w przygotowaniu, ale co najważniejsze jest bardzo smaczna, rozgrzewająca i sycąca. To jedna z najlepszych zup na zimę. Nie należy obawiać się zapachu czosnku, mimo że jest go bardzo dużo, to jest zneutralizowany przez inne warzywa i dodatek słodkiej śmietanki. Szczerze polecam tą zupkę, jest nie tylko pyszna, ale jak powszechnie wiadomo czosnek od zarania dziejów stosowany był w chorobach górnych dróg oddechowych, bowiem hamuje rozwój bakterii i grzybów.

Składniki;

  • 5 marchewek
  • 2 duże cebule
  • 1 por (cały)
  • 4 ziemniaki
  • 14 ząbków czosnku
  • 2 kostki do przygotowania bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki ziarenek chili, sól do smaku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18% 

Ponadto: grzanki i natka pietruszki do podania.

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić. Nie trzeba zwracać uwagi w czasie krojenia by była to jakaś ładna kostka bo i tak wszystko będzie zblendowane, więc tylko pokroić na mniejsze kawałki, bez znaczenia jak.
Rozgrzać oliwę, wrzucić wszystkie warzywa poza ziemniakami i czosnkiem, smażyć co jakiś czas mieszając tak długo, aż cebula się zeszkli.
Dodać czosnek, ziarenka chili i ziemniaki, smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć całość do garnka, zalać wszystko 1,5 l wody i dodać kostki. Gotować 30 minut do miękkości warzyw.
Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta można dodać troszkę przegotowanej wody i zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, już nie gotować.
Nalać do miseczek oprószyć natką pietruszki, podawać z grzankami.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *