Kokosowe pralinki

pralinki
Kokosowe pralinki to nic innego jak domowe cukiereczki, przygotowane na podobieństwo pysznych, śnieżnobiałych Rafaello. Wymagają niewielkiego nakładu pracy i zaledwie kilku składników. Ponadto są bez jajek i bez glutenu, to wszystko sprawia, że częściej wracamy do przepisów na takie słodkości, które są naprawdę zdrowe. Ten przepis to chyba najłatwiejszy sposób na ich przygotowanie. Ponieważ nie zawierają surowych jaj dzięki można przechowywać je w lodówce nawet do miesiąca, oczywiście o ile wcześniej ich nie zjecie 🙂
Składniki:
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej w zdrowszej wersji tyle samo oleju kokosowego, ale koniecznie dobrej jakości, nie płynnego
  • 300 g białej czekolady
  • 80 g cukru pudru w zdrowszej wersji ksylitolu
  • migdały bez skórki (jedno opakowanie wystarczy 100-150 g)
  • duże opakowanie wiórek kokosowych minimum 240 g

pralinki

Przygotowanie:

Do misy miksera wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną mieszamy do szybszego wystudzenia i dodajemy do masy. (Tu dowiecie się jak rozpuścić czekoladę).

¾ paczki jakieś 200 gram wiórków wsypujemy do masy i całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Przygotowaną masę formujemy dłońmi na kuleczki wielkości włoskiego orzecha, do środka każdej wkładamy migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Przygotowane pralinki układamy na papierowych papilotkach i na 2 godziny odstawiamy do lodówki by stwardniały. Ja akurat nie miałam małych papilotek więc wycięłam kółka z aluminiowej foli. Poukładane na tortownicy, pięknie błyszczały niemalże szepcząc zjedz mnie, zjedz mnie…
Na tym blogu znajdziecie również przepisy na inne wspaniałe słodkości i pralinki.

Smacznego 😉
pralinki
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *