Grzanki z łososiem to pyszne śniadanie lub przystawka
Zapiekane pieczywo zdecydowanie ma coś w sobie, ja je po prostu uwielbiam. Ze względu na to, że jest delikatnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, a z takimi dodatkami wprost rozpływa się w ustach. Grzanki można przygotować w piekarniku, tosterze lub jak ja w elektrycznym grillu. Łosoś wędzony jest wspaniałym dodatkiem, to świetna alternatywa dla wędliny, pyszny smak i samo zdrowie ze względu tak cenne kwasy tłuszczowe Omega3. Kanapeczki uzupełnia serek Almette, ale można tak naprawdę użyć dowolnego innej marki np. Philadelphia. Polecam te kanapeczki sprawdzą się zarówno w porze śniadania, przystawki czy nawet kolacji ze znajomymi i winem.
Składniki:
- użyłam dwóch bułek, kajzerek, ale można przygotować je z dowolnego pieczywa
- 100 g łososia wędzonego
- serek kanapkowy Alemtte
- koperek do dekoracji
Przygotowanie grzanek z łososiem
Bułki (mogą być nawet kilku dniowe, zmiękną w trakcie pieczenia) pokroić na plastry niezbyt cienkie. Z każdej miałam 5 kawałków. Zapiec w grillu lub mocno nagrzanym piekarniku. Nazbyt długo by nie zrobiły się całkowicie czerstwe. Wystarczą 2-3 minuty. Każdą grzankę posmarować nieco grubszą warstwą serka, a na serek kawałeczek łososia. Całość oprószyć koperkiem. (Dlatego warto mieć zawsze zieleninę w zamrażalniku.)
Smacznego 😉