Brokułowa sałatka
Tytułowa sałatka jest na bazie brokułu z dodatkiem sera, cebuli i pestek słonecznika oraz dyni. Skropiona oliwą i odpowiednio doprawiona nadaje się idealnie jako samodzielne danie, przystawka lub dodatek do obiadu. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku dzięki dodatkowi sera. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Wydawać by się mogło, że to nic nadzwyczajnego bo tak naprawdę sałatka opiera się głównie na brokułach, jednakże w tym przypadku sekret tkwi w prostocie. Gorąco polecam, jest naprawdę wyśmienita!
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- 200 g sera fety
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- garść pestek słonecznika i dyni
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na różyczki. Po czym wrzucić do garnka z wrzącą wodą, lekko osoloną. Gotować około 8 minut. Natychmiast odcedzić z wrzątku i przełożyć do salaterki. Powinien być odrobinę al dente, taki jest najsmaczniejszy.
Cebulę, obrać, pokroić w kosteczkę. Włożyć do sitka i sparzyć wrzącą wodą (z czajnika). Ten trik odrobinę zniweluje ostrość cebuli. Dodać do brokułu. Warzywa polać oliwą i oprószyć sporą ilością pieprzu. Dodać ser pokrojony w kosteczkę i całość delikatnie wymieszać.
Pestki wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć je około 3-5 minut na niewielkiej mocy palnika. Dodać do salaterki oprószając nimi całą sałatkę.
Smacznego 🙂
2 Comments