Wegetariańskie kotlety z pieczarek są prawdziwym rarytasem dla kogoś kto lubi aromat i smak smażonych pieczarek. Ja uwielbiam! O istnieniu tej wersji kotletów dowiedziałam się od Ani, jednej z moich czytelniczek i członkini Facebookowej ekipy. To ona podała przepis na kotlety z jajek, a ja go trochę zmodyfikowałam. W taki oto sposób powstała wersja nieco bardziej pieczarkowa ale również z jajkami. Kotlety mają same zalety; są fantastyczną alternatywą dla mięsa, a przy tym proste w wykonaniu, bardzo tanie i smaczne. Co tu dużo mówić w tych kotletach są tylko pieczarki jajka i oczywiście odrobina przypraw. Polecam!
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 40 dag pieczarek
- 1 cebula
- peczęk natki pietruszki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 kajzerka (namoczona)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Cebulkę obrać i pokroić w drobna kostkę. Grzyby umyć osuszyć i również pokroić w drobną kosteczkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jarzynowej). Można również skorzystać z robota do siekania warzyw, ja tak zrobiłam. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, dodać posiekane pieczarki i smażyć aż cały sok z nich odparuje. Mi to zajęło 8 minut. Odstawić pieczarki by wystygły. W między czasie jajka utrzeć na tarce, posiekać lub rozdrobnić je za pomocą robota tak jak grzyby. Przełożyć posiekane jajka do większej miseczki, dodać mocno odciśniętą kajzerkę, 4 łyżki bułki tartej, pęczek natki pietruszki drobno posiekanej, 2 surowe jajka oraz przesmażone grzyby. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić masę na kotlety. Z masy formować w dłoniach kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, po obu stronach na rumiano. Smacznego 🙂
Uwaga: z tych proporcji wyszło mi 11 dosyć sporych kotletów. Jeżeli planujesz mniejszą porcję, możesz użyć mniejszej ilości pieczarek np. 20 dag. Pozostałe proporcje składników pozostaw niezmienne. Zachęcam również do przygotowania innych kotletów jajecznych.